„Egy kihívásokkal teli környezetben a Henkel erős teljesítményt nyújtott az első negyedévben és jól kezdte a 2015-ös pénzügyi évet. Ismét növeltük mind az árbevételt, mind az eredményt. A kedvező szerves árbevétel-növekedésnek, a tavalyi felvásárlásoknak és az erős dollárnak köszönhetően eddigi legmagasabb negyedéves árbevételünket értük el. Valamennyi üzletág hozzájárult ehhez a sikeres negyedévhez. Ismét nagyon erős teljesítményt nyújtottunk a fejlődő piacainkon” – mondta Kasper Rorsted, a Henkel igazgatóságának elnöke.

 

A 2015-ös pénzügyi évről nyilatkozva Rorsted kijelentette: Továbbra is nehéz gazdasági környezetre számítunk. Az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus folytatódása miatt továbbra is a kelet-európai gazdaság stagnálását valószínűsítjük 2015-ben. Ebben az összefüggésben a gyorsaság és rugalmasság magas szintje továbbra is kiemelt sikertényező lesz. Ezért folytatjuk struktúráink és folyamataink egyszerűsítését és felgyorsítását.”

 

A Henkel megerősítette a 2015. évi előrejelzéseit

Rorsted megerősítette a folyó pénzügyi évre vonatkozó előrejelzést: „3 és 5 százalék közötti szerves árbevétel-növekedést várunk a 2015-ös pénzügyi évben. Várakozásaink szerint a korrigált árbevétel-arányos megtérülés 16 százalék körüli értékre nő, míg a növekedés az elsőbbségi részvények korrigált hozamában megközelítően 10 százalékos lesz.”

Az árbevétel és az eredmény alakulása 2015 első negyedévében

2015 első negyedévében az árbevétel jelentősen, 12,7 százalékkal nőtt és 4,430 milliárd eurós új negyedéves csúcsot ért el. A pozitív árfolyamhatások 5,8 százalékos értékével korrigálva az árbevétel-növekedés 6,9 százalékos volt. A szerves árbevétel-növekedés – amely nem tartalmazza az árfolyamhatások és a felvásárlások/befektetés-megszüntetések hatását – 3,6 százalékos volt.

A Laundry & Home Care üzletág erős, 5,2 százalékos szerves árbevétel-növekedést ért el. A Beauty Care üzletágban a szerves árbevétel stabilan 2,1 százalékkal nőtt. Az Adhesive Technologies üzletág stabil szerves árbevétel-növekedése 3,3 százalékos volt.

Az egyszeri bevételek, egyszeri költségek és átszervezési kiadások hatásának kiszűrésével a korrigált üzemi eredmény 14,1 százalékkal emelkedett, 619 millió euróról 707 millió euróra. Az üzemi eredmény (EBIT) 6,5 százalékkal, 608 millió euróról 648 millió euróra nőtt.

A korrigált árbevétel-arányos megtérülés (EBIT-marzs) 0,2 százalékponttal 16,0 százalékra nőtt. Az árbevétel-arányos megtérülés 14,6 százalék volt, az előző év azonos időszakában elért 15,5 százalékkal szemben.

A pénzügyi műveletek eredménye 6 millió euróval -9 millió euróra javult. Ez a nettó kamatpozíció és az árfolyameredmény javulásának köszönhető. A nettó kamatpozíció javulása mögött részben egy elsőbbségi kötvény visszafizetése, valamint a kamatlekötések 2014. márciusában történt lejárata húzódik meg. Az adókulcs 24,6 százalék volt, szemben az előző év azonos negyedévének 23,1 százalékos értékével.

A negyedévi adózás utáni korrigált eredmény a kisebbségi részesedések levonása után 12,8 százalékkal, 452 millió euróról 510 millió euróra nőtt. A negyedévi nettó eredmény 5,7 százalékkal, 456 millió euróról 482 millió euróra emelkedett. A 12 millió euró összegű kisebbségi részesedések levonása után a nettó eredmény 470 millió euróra nőtt (2014 azonos negyedévében 449 millió euró volt).

Az elsőbbségi részvények korrigált hozama (EPS) 13,5 százalékkal, 1,04 euróról 1,18 euróra emelkedett. Az elsőbbségi részvények hozama 1,04 euróról 1,09 euróra nőtt.

A nettó forgótőke árbevételhez viszonyított aránya az előző év azonos időszakához képest 1,4 százalékponttal, 6,2 százalékra nőtt. A növekedést elsősorban a 2014. évi felvásárlások és árfolyamhatások okozzák.

A Henkel 2015. március 31-i nettó pénzügyi pozíciója 10 millió euró volt. 2014. december 31-én a nettó pénzügyi pozíció -153 millió euró volt.

Előrejelzés 2015-re

A Henkel továbbra is 3 és 5 százalék közötti szerves árbevétel-növekedést vár a 2015-ös pénzügyi évben. A Henkel arra számít, hogy az Adhesive Technologies és a Laundry & Home Care üzletágak mindegyike ebbe a tartományba eső szerves árbevétel-növekedést ér el. A Beauty Care üzletág esetében a Henkel mintegy 2 százalékos növekedést vár. A Henkel továbbra is a fejlődő piacokról származó árbevétel részesedésének stabil fejlődésére számít. A Henkel várakozásai szerint a 2014. évi adatokkal összehasonlítva a korrigált árbevétel-arányos megtérülés (EBIT-marzs) 16 százalék körüli értékre nő, a növekedés az elsőbbségi részvények korrigált hozamában pedig megközelítően 10 százalékos lesz