Egyértelmű trend globálisan és a magyar piacon is a mezőgazdaság és a hozzá szorosan kötődő élelmiszeripar felértékelődése a gazdaságon belül, ennek pedig egyenes következménye, hogy az egyre nagyobb lesz az agrárfinanszírozásban rejlő potenciál.

 A hazai lízingpiacon 2014-ben az új kihelyezések volumene 453 milliárd forintra rúgott, ami 24 százalékos növekedést jelentett éves összevetésben. Az agrárgép-finanszírozás 72 milliárd forintos tételt jelentett tavaly, ez 60 százalékos növekedésnek felelt meg. Ezen belül a közel 50 milliárd forintot a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja keretében helyeztek ki a lízingvállalatok.

 

Az elmúlt hónapokban az agrárlízingpiacon a pénzügyi lízing konstrukciók voltak fölényben, ami megfordulhat a támogatások bevezetésével, amikor is ismételten a hitelezés kerülhet előtérbe. Ennek az oka, hogy bár a Lízingszövetség hosszú évek óta szeretné elérni a szabályalkotóknál, hogy a lízinget ne csak a pályázat fenntartási idejének végéig lehessen igénybe venni, ez a szabályozás tovább él. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a támogatásokat csak rövid átlagosan 2 éves futamidőkkel lehet kombinálni. Különösen nehezen értelmezhető ez a szabályozás azzal összefüggésben, hogy a lízing miatti tulajdonjogi kockázati előny esetén sokkal alacsonyabb önerőket és alacsonyabb árazást lehetne a lízinggel biztosítani.

Az agrárfinanszírozás fontosságát jelzi, hogy a múlt év negyedik negyedévében és az idei első negyedévben 80-80 milliárd forint körül volt a lízingcégek mezőgazdasági összesített tőkekintlévősége, ami meghaladta a 2014 első három negyedévében jellemző 60 milliárd forint alatti összeget. (Forrás: Teljes lízingpiac elemzése 2015 Q2).

Az agrárlízingpiacon az idei első negyedévben a finanszírozott összeg 9,5 milliárd forintra rúgott, ami az egy évvel korábbi 5,8 milliárd forintot 64 százalékkal haladja meg, és több mint 50 százalékkal múlja felül a 2013 első három hónapjában elért 6,2 milliárd forintos értéket. Az idei első negyedévben 1152 szerződés köttetett az agrárlízingpiacon, szemben a 2013 és 2014 azonos időszakában kötött 500 darab alatti szerződésszámmal. (Forrás: Teljes lízingpiac elemzése 2015 Q2)

 Látványos bővülést ért el tavaly a magyar járműpiac, és a magyar traktorpiac is. Utóbbi ráadásul úgy, hogy az Agrárgazdasági Kutató Intézet agrárgéppiaci összefoglalója szerint világ- és Európa-szerte 5-7 százalékos volt a visszaesés. A nemzetközi piacon az első negyedévben folytatódott a csökkenés, és ebben az időszakban a magyar piacon is mérsékelten, de csökkent a forgalom. (Forrás: AKI-honlap:https://www.aki.gov.hu/publikaciok/dokumentum/f:60235/2015.+els%C5%91+negyed%C3%A9v)

 A Lízingszövetség előrejelzése szerint az egyre intenzívebb agrárfinanszírozásban a verseny fokozódni fog, és ebben a rugalmas, költséghatékony konstrukciókat biztosító lízingcégek megfelelő alternatívát nyújtanak az agrárvállalkozásoknak. Az is körvonalazódni látszik azonban, hogy bizonyos üzleti igényeket önmagában lízinggel nehéz lesz kiszolgálni, így a banki szolgáltatásokat is kínálni képes vállalatok egyes területeken előnyre tehetnek szert.

 Ezzel párhuzamosan pedig a növekvő forrás- és eszközigényeknek megfelelően az agrárlízingpiac akár két számjegyű bővülést érhet el a következő 1-2 évben. Az amúgy is felértékelődőben lévő agrárfinanszírozás az exportoldalról is kaphat támogatást, a kormány ugyanis 2020-ra 10 milliárd euróra növelné a jelenleg 8 milliárd euró körüli agrárexportot.