Öt hónap alatt 1,32 százalékponttal 8,9 százalékra emelkedett az MNB Növekedési Hitelprogramján belül a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kezességvállalásával nyújtott hitelek aránya. A jegybanki hitelprogram második szakaszában leszerződött 738,9 milliárd forintos hitelállományból 66 milliárd forintra vállaltak kezességet, az év hátralévő részében pedig további növekedés várható, részben az agrárfinanszírozás intenzív bővülése miatt.

A Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramjának (NHP) második szakaszában - május végéig - összesen 738,9 milliárd forint hitelösszegre szerződtek a bankok a vállalkozásokkal, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. pedig a teljes összeg 8,9 százalékára, azaz 66 milliárd forintos hitelösszegre vállalt kezességet. Ez egyben azt jelenti, hogy a múlt év végéhez képest 1,32 százalékponttal nőtt a jegybanki hitelprogramon belül a Garantiqa kezességvállalásával nyújtott hitelek aránya – közölte az MFB Csoportba tartozó vállalat.  

 

Búza Éva, a társaság vezérigazgatója elmondta: elsősorban kisebb cégek hitelezését segítik elő, az évi 27 ezer garanciavállalási szerződés 80 százalékát mikrovállalkozások adják. A Garantiqa kezességvállalásával nyújtott hitelek átlagos összege 12 millió forint volt. Az első negyedév végén a kereskedelemben érdekelt és gépjárműjavítással foglalkozó társaságok hitelei adták a 319,6 milliárd forintos garanciaállomány 37,5 százalékát. A feldolgozóipari cégek részesedése 16, az építőipari cégeké pedig 14,3 százalékos volt a teljes állományon belül.

A vezérigazgató szerint a Garantiqa kezességvállalása hozzájárul a hitelkínálat bővüléséhez, ezen keresztül pedig segíti a vállalati szektor fejlődését. A következő időszakban arra számítanak, hogy még nagyobb növekedés várható a mezőgazdasági és az élelmiszeripari finanszírozásban, ez pedig a kis- és közepes vállalkozások hitelkeresletét is fokozhatja.

A társaság a növekedés érdekében csökkentette díjait és mérsékelte a biztosítéknyújtási kötelezettséget is, továbbá folyamatosan fejleszti a hatékonyabb ügyintézést elősegítő elektronikus rendszerét. Búza Éva közölte: a kezességvállalási piacon 75 százalékos részesedéssel vezető szerepet játszó társaság garanciaállománya az idén várhatóan 18 százalékkal 380 milliárd forintra emelkedik.