Javuló tendenciát mutat a faktorcégek piaca, tavaly az összesített faktorált forgalom 14 százalékkal 899 milliárd forintra nőtt, a GF Faktor hétfői, MTI-hez eljuttatott előrejelzése szerint a jövőben tovább gyarapodhat a piac.

    A bővülő ipari termelés, a növekvő belső fogyasztás, az uniós támogatások, valamint a bankadó várt csökkentése egyaránt a növekedés irányába mutat - olvasható a GF Faktor közleményében.
    "Több tényező is arra utal, hogy a magyar vállalkozások tartósan emelkedő pályára állhatnak a következő időszakban, ezt segíti, hogy a  gazdaságfejlesztési programon belül idén 830 milliárd forint összegben írnak ki pályázatokat, ami komoly fejlődést hozhat a vállalkozásoknál" - idézi a közlemény Baltay Zsombort, a GF Faktor vezérigazgatóját.
    Baltay Zsombor szerint a bankadó várható csökkentése finanszírozási oldalról növeli a gazdaságba vetett bizalmat, ezen keresztül hozzájárul a  hitelezés bővüléséhez, ami a vállalkozások számára a stabil pénzügyi helyzetet eredményező faktoring-konstrukcióknak is kedvezhet.
    Kifejtette: az elmúlt év során a teljes belföldi faktorált forgalom 17 százalékkal 812 milliárd forintra emelkedett, az exporttal és importtal együtt az összesített forgalom 899 milliárd forintra nőtt.
    "Egy-egy vállalkozás a faktoring segítségével kiszámíthatóan tud bővülni, például egy 0,5-1 milliárd forintos árbevételű, termeléssel foglalkozó cég az általa gyártott termékek ellenértékének jelentős részét azonnal megkaphatja a bruttó számlára vetített 1-2 százalékos díjjal igényelhető faktoring-termékeken keresztül"- hangsúlyozta Baltay Zsombor.