Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Különleges ékszerekkel segítenek az autistákon

Autista alkotók grafikáiból inspirálódva készítettek különleges ékszereket a Mosoly Otthon Alapítvány számára a Filter Galéria neves ékszertervező művészei. Az egyedi, kézzel készített nyakláncok, brossok, fülbevalók, gyűrűk a Mosoly Otthon Alapítvány estjén kerültek kalapács alá, ahol több mint 20 millió forint gyűlt össze. Az alapítvány eddig, a korábbi aukciók segítségével több mint 100 millió forinttal támogatta a lakóotthonokat.

0 Tovább

Dizájntermékek autista alkotóktól

Autista alkotók rajzaival díszített selyemsálak és ruhák,  bútorok és ajándéktárgyak, szociális mosoda és étterem – a Mosoly Otthon Alapítvány (MOHA) és miskolci partnerei, a Miskolci Autista Alapítvány és a Szimbiózis Alapítvány szociális projektjei mutatkoztak be szombaton a Miskolc Plazaban egy divatbemutatóval egybekötött rendezvényen. A Mosoly Otthon Alapítvány célja, hogy javítsa az autizmussal élő gyerekek és felnőttek életkörülményeit: az autista lakóotthonoknak nyújtott támogatás összege az elmúlt hat évben meghaladta a 100 millió forintot. Az országban egyedülálló az alapítvány által kidolgozott és működtetett autizmus specifikus művészeti program, amely már 6 autista lakóotthonban folyik. Mindenképpen példaértékűek a bemutatott projektek is, melyek arra hívják fel a figyelmet, hogy az autisták is hasznos tagjai lehetnek a társadalomnak.

Autizmussal élők alkotásaival díszített dizájntermékeket, illetve olyan miskolci szociális projekteket mutatott be a Mosoly Otthon Alapítvány (MOHA) a miskolci partnereivel szombati rendezvényén, amelyek az autisták társadalmi integrációját segítik. Az alapítvány művészeti programján készített rajzok jelennek meg azokon a ruhákon és selyemsálakon is, amelyek a kifutón is végigvonultak egy divatbemutató keretében. A rendezvényen a Miskolci Autista Alapítvány szociális műhelyében, a MAACRAFT-ban dolgozó autista fiatalok mutatták be a termékkészítés folyamatát. A vendéglátásról a Szimbiózis Alapítvány autistákat és megváltozott munkaképességűeket alkalmazó étterme, a Batyu-Téka gondoskodott. Ezen túl az alapítvány foglalkoztatott fiataljai bevezették az érdeklődőket a papírmerítés és a dísztasak készítés folyamatába. A bemutatott programok segítik a fiatalok integrációját és azt bizonyítják, hogy az autizmussal élők hasznos, aktív tagjai lehetnek a társadalomnak.

Papírról a kifutóra

„Az autizmussal élők számára kidolgozott Mosoly Otthon Művészeti Program 2010-ben indult a két miskolci alapítványnál. Ők a legrégebbi partnereink, és közel 30 fiatal rajzol náluk a heti rendszerességű foglalkozásokon. Döntően ezek a grafikák szerepelnek a jótékonysági aukciókon és az Autistic Art temékeken. A program mára ,már hat autistákat ellátó lakóotthonban érhető el.” – emelte ki Czunyi Zsuzsa, az alapítvány vezetője.

A művészeti program vezetője Tarr Hajnalka képzőművész, aki az esemény kapcsán elmondta: „Az autisták vizuálisan gondolkodnak, nem pedig fogalmakban, és a művészeti foglalkozások már nagyon hamar megmutatták, hogy sajátos képi világgal bírnak. Ez a világ lenyűgöző, lenyűgöző a színhasználat, a technika.”

A foglalkozásokon születő rajzok, alkotások kiállításokon és az alapítvány jótékonysági aukcióin szerepelnek, a kiemelkedő grafikák díszítik az Autistic Art, az alapítvány dizájnmárkájának termékeit, sálait, noteszeit, pulóvereit.

A Jaksity György által alapított MOHA célja, hogy a Magyarországon autizmussal élő gyermekek és felnőttek életkörülményeit javítsa. Az autisták helyzete Magyarországon meglehetősen mostoha: miközben az érintett családoknak nagyon komoly anyagi terhet jelent egy-egy autista ellátása, az állami támogatás mértéke messze elmarad a nyugat európai szintekhez képest. Ehhez képest a probléma 100-ból egy embert érint itthon is. A MOHA 11 magyarországi, az autizmussal élők igényeire specializálódott bentlakásos otthont támogat – közöttük a Miskolci Autista Alapítványt és a Szimbiózis Alapítványt is -, a vidéki civil lakóotthonokban összesen 217 autista fiatalt látnak el. Az alapítvány által a lakóotthonoknak nyújtott támogatás összege az elmúlt hat évben meghaladta a 100 millió forintot.

Szociális dizájn

A Miskolci Autista Alapítvány által MAACRAFT néven létrehozott  szociális műhelyében autizmussal élő és értelmileg sérült embereket foglalkoztatnak. A műhelyben az alkotási folyamat egyben rehabilitációs terápia is, a fiatalok Szalkai Dániel dizájner által tervezett  bútorokat és lakáskiegészítőket készítenek. A műhelyben – akárcsak az otthonban - törekszenek a fenntarthatóságra, hiszen természetes és újrahasznosított anyagokat használnak, illetve a termékek elkészítésének minden állomása helyben történik.

Kreatív műhely és étterem

A barát-hegyi Szimbiózis Alapítványnál az autista fiatalok több kreatív műhelyben is fejleszthetik a készségeiket. A foglalkozásokon dísztárgyak, valamint papír-, textil- és fa alapú ajándéktárgyak készülnek. Az autizmussal élők integrációját az alapítvány 2014 decemberében megnyitott étterme, a Batyu-Téká is segíti. Ez az észak-magyarországi régió első olyan étterme, ahol autizmussal élő és megváltozott munkaképességű fiatalokat alkalmaznak, ők szolgálják ki a vendégeket, illetve készítik az ételeket. A Batyu-Tékában autizmussal kapcsolatos könyvtár, illetve készségfejlesztő játszóház is működik. 

0 Tovább

goodnews

blogavatar

Jó és hasznos hírek.

Utolsó kommentek