Bár az önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári juttatások beépíthetőek a vállalkozások cafetériarendszerébe, ezek mégis viszonylag korlátozottan érhetőek el a dolgozók számára. Pedig lenne rá igény – derül ki a Stabilitás Pénztárszövetség megbízásából a KutatóCentrum által elkészített kutatásból. A megkérdezett munkavállalók háromnegyede a leghasznosabb juttatások egyikének tartotta az egészségpénztári juttatást, míg 50 százalékuk vélekedett ugyanígy a nyugdíjcélú megtakarításokról.

 

(Forrás: origo.hu)

Mind az önkéntes nyugdíjpénztárak, mind az egészségpénztárak kiváló eredményt értek el tavaly. Vagyonuk gyarapodása is jelzi, hogy a pénztártagok körében milyen népszerűek: a tagok egyéni befizetései az önkéntes nyugdíjkasszáknál 20, az egészségpénztáraknál 28 százalékkal nőttek tavaly.A pénztári megtakarítások ugyan minden további nélkül beépíthetőek a munkáltatóknál működtetett cafetériarendszerekbe, ám mégsem mindenhol érhetőek el ezek a megoldások, pedig a Stabilitás Pénztárszövetség megbízásából a KutatóCentrum által végzett felmérés eredménye egyértelműen arra utal, hogy a pénztári megtakarításokra fokozott igény mutatkozik.

Fele-fele

A felmérés során a megkérdezettek 42 százaléka mondta, hogy nem kap béren kívüli juttatást. Azoknál a munkáltatóknál, ahol van cafetéria, vegyes a kép: a munkahelyek mintegy felénél a dolgozók megválaszthatják a cafetériaelemeket, míg a másik felénél a különböző juttatások közül nem lehet válogatni.

A megkérdezettek 22 százaléka mondta azt, hogy a munkahelyén a választható cafetériaelemek között megtalálható az önkéntes nyugdíjpénztári juttatás, az egészségpénztári juttatás pedig 24 százalékuknál érhető el. A pénztári megtakarítások iránti igényt jelzi, hogy ha a munkavállalók választhatnának a különböző cafetériaelemek közül, akkor közel 30 százalékuk önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulást, 35 százalékuk pedig egészségpénztári juttatást kérne. A kutatás szerint a dolgozók háromnegyede az egészségmegőrzésre fordítható keretet a leghasznosabb juttatások közé sorolta. A nyugdíjcélú megtakarításokat a válaszadók közel 50 százaléka tartotta a leghasznosabb juttatások egyikének. Az öngondoskodás tehát széles körben fontosnak tartott elem.

Lenne rá igény

A Stabilitás Pénztárszövetség megrendelésére készített felmérésből az is kiderül, hogy a megkérdezett munkavállalók negyedének van önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítása, 33 százalékuk havi 5-10 ezer, 28 százalékuk havonta kevesebb mint 5 ezer forintot, 15 százalékuk pedig 10-20 ezer forintot tesz félre erre a célra. A kutatás azonban rámutat arra is, hogy a megkérdezettek 65 százaléka nem engedheti meg magának, hogy nyugdíjcélú megtakarítási konstrukciót tartson fenn. Lehoczky László, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke szerint az egész kutatás, és ez utóbbi adat különösen arra utal, hogy a munkáltatóknak érdemes beemelniük a választható cafetériaelemek közé az önkéntes pénztári juttatást, mert igény volna rá, és a dolgozók többségének más formában vélhetően nincs fedezete egy ilyen típusú megtakarítás finanszírozására.  Az egészségpénztári juttatások fontosságára egyértelműen utal az, hogy a kutatás szerint a megkérdezettek kétharmada nem tesz félre váratlan egészségügyi kiadásokra.

Adókedvezmény is jár

A felmérés szerint bár a dolgozók 41 százaléka tisztában van azzal, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári egyéni befizetések után 20 százalékos adókedvezmény vehető igénybe, sokaknak még sincs ilyen megtakarításuk. A megkérdezettek több mint egynegyede, 27 százalékuk nem is tudott arról, hogy az egyéni befizetésekre visszaigényelhető adókedvezmény jár.

A kutatás arra is választ adott, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárak legnagyobb előnyének a nyugdíjas évekre való előtakarékosságot tartják a dolgozók (41 százalék). Az egészségpénztári megtakarítások esetében pedig 44 százalék mondta azt, hogy a napi gyógyszer és egészségügyi kiadásokra azonnal elkölthető fedezet a legnagyobb előnye az egészségpénztáraknak.

Sok munkahelyen még nem választható

Lehoczky László, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke kiemelte: a felmérésből egyértelműen látszik, hogy van igény mind az önkéntes nyugdíjpénztári, mind az egészségpénztári megtakarításokra, juttatásokra, ugyanakkor a munkavállalók számára egyelőre nem mindenhol elérhető ez a lehetőség.

A Stabilitás ezért azt reméli, hogy a munkáltatók a jövőben bővíteni fogják a cafetériarendszereiket a pénztári juttatásokkal, s ösztönzik a dolgozókat, hogy bátran válasszák a pénztári formát. Ezzel hozzájárulhatnak a dolgozók egészségének megőrzéséhez és a nyugdíjcélú megtakarításaikhoz.