Összesen közel 32 ezer jármű kelt el az év első négy hónapjában, ami 16 százalékos bővülést jelent az előző év azonos időszakához képest – közölte a Magyar Lízingszövetség. A személyautókból 23,8 ezer talált gazdára, ez 13 százalékos növekedésnek felel meg. A piaci növekedésben a vállalkozások és a lízingcégek főszerepet játszanak, utóbbiak azért, mert az új járművek fele valamilyen lízingkonstrukció keretében talál gazdára, a vállalati újautó-beszerzéseknél pedig 70 százalékos a lízingfinanszírozás aránya.

 

Folytatódik a növekedés a járműpiacon. A legfontosabb járműkategóriák többségében nőttek az eladások az idei év első négy hónapjában. A szóban forgó időszakban összesen 31,98 ezer jármű talált gazdára, ez pedig az előző év azonos időszakéhoz képest 16,3 százalékos növekedésnek felel meg – közölte a Magyar Lízingszövetség a Datahouse adatai alapján.

 

A különböző járműkategóriákat nézve kiderül, hogy az év első négy hónapjában 23,8 ezer új személyautót adtak el a kereskedők, ami 13 százalékos növekedésnek felel meg éves szinten. A kisteherautókból 5,5 ezer fogyott, ez 27 százalékos a bővülést jelent. A nagyteherautók eladása 36 százalékkal 1848 darabra nőtt, a motorkerékpároké pedig 14 százalékkal 711 darabra emelkedett. A buszoknál ugyanakkor visszaesés volt, az év első négy hónapjában 116 buszt adtak el a kereskedők, ez pedig 24 százalékkal marad el az előző év azonos időszakától.

 „A járműpiaci bővülés, ezen belül a kis- és nagyteherautók értékesítésében látható növekedés a vállalkozások erősödésére utal, mivel egyre több cég képes arra, hogy korszerűsítse járműparkját.  A tartós járműpiaci növekedéshez a lízingcégek is hozzájárulnak: az eladott új járművek körülbelül 50 százaléka valamilyen lízingkonstrukció keretében kerül az új tulajdonosához, a vállalati újautó-eladásoknál pedig 70 százalék a lízingkonstrukciók aránya” – kommentálta a járműpiaci adatokat Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára.