Az első félévben összesen 21 milliárd forintos, 2,5 százalékos hozamot értek el a Stabilitás Pénztárszövetséghez tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak. A szövetséghez tartozó önkéntes kasszák vagyona a második negyedév végén 866,4 milliárd forintot tett ki, ez 2012 második negyedévéhez képest több mint 13 százalékos – az inflációt magasan meghaladó - növekedést jelent. Féléves távlatban is jól szerepeltek az önkéntes pénztárak, a vagyongyarapodás közel 3 százalékos volt a múlt év végi összvagyonhoz képest. 

Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál alapvetően a korábbi időszak tendenciái folytatódtak. A szektorban a taglétszám csökkenő ütemben, de mérséklődött. A második negyedév végén a Stabilitás Pénztárszövetség 1,13 millió önkéntes nyugdíjpénztártagot tartott nyilván, ez minimálisan – 0,3 százalékkal - meghaladja az egy évvel korábbi taglétszámot – ismertette a legfrissebb adatokat Lehoczky László, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke. Hozzátette: a második negyedévben kevesebb belépő és kilépő tag volt, mint a korábbi időszakokban, így szerény mértékben csökkent a pénztárak összlétszáma.

Kedvező, hogy az első negyedévhez képest a másodikban növekedtek a befizetések, ezen belül a szezonális folyamatoknak megfelelően a munkáltatói hozzájárulások emelkedtek nagyobb mértékben. Összességében közel 20 milliárd forint tagdíjjellegű bevétel érkezett be az önkéntes nyugdíjpénztárakhoz, ami éves összevetésben 7 százalékos növekedésnek felel meg. Az önkéntes kasszák tagoknak történő kifizetései jelentősen, éves összevetésben közel 34 százalékkal 15 milliárd forintra estek – fogalmazott Lehoczky, aki azt is kiemelte, hogy a csökkenés egyértelműen a pénztárak iránti bizalom jeleként értelmezhető, hiszen az elmúlt időszakokban mindig akkor csökkentek a kifizetések, amikor jó eredményeket értek el a pénztárak.  

Az elnök közölte, a második negyedévében negatív, mínusz 3 százalékos volt a szektor összesített hozama, ami a pénz és tőkepiaci helyzet alapján minimálisnak mondható. Ezzel együtt összességében az év első felében 21 milliárd forint hozamot termelt az önkéntes nyugdíjpénztári szektor, ami mintegy 2,5 százalékos hozamot jelent. A növekvő befizetések, a csökkenő kifizetések és a negatív második negyedéves hozam eredőjeként az önkéntes nyugdíjpénztárak vagyona lényegében nem változott az első negyedévhez képest, a második negyedév vévén 866 milliárd forintot tett ki, ami az előző év azonos időszakához képest jelentős, 13,3 százalékos növekedésnek felel meg – fogalmazott az elnök. 

 Az egy főre jutó vagyon közel 767 ezer forintra nőtt az egy évvel korábbi 678 ezer forintról. Ez szintén 13 százalék feletti növekedést jelent – közölte Lehoczky László, egyúttal kiemelte, a szövetséghez tartozó pénztárak második negyedéves eredménye is azt jelzi, hogy felértékelődik az öngondoskodás fontossága.

A második negyedéves folyamatok közül fontos továbbá, hogy az önkéntes pénztárak jelentősen, 30 százalékkal 216 millió forintra csökkentették működési veszteségeiket. A nem fizető tagoktól levont hozammal pedig az érintett pénztárak közel 300 millió forinttal növelték a működési tartalékukat. 

A Stabilitás Pénztárszövetségéhez tartozó egészségpénztárak is jó teljesítménnyel rukkoltak elő a második negyedévben, az összesített vagyon 2,5 százalékkal 43,61 milliárd forintra emelkedett. A fedezeti tartalékra a második negyedévben 436 millió forint hozamot osztottak a pénztárak. A létszámról szólva a Stabilitás elnöke elmondta: a megszokott szezonális változások eredményeként kevesebben léptek be az egészségpénztárakba, mint az első negyedévben, növekedett viszont a kilépők száma. A második negyedév végén a Stabilitáshoz csatlakozó egészségkasszáknak összesen közel 733 ezer tagja volt, ami több mint 1 százalékos, 8 ezer fős emelkedést jelent 2012 második negyedévéhez képest.

Az egészségpénztárakhoz 9,4 milliárd forint tagdíjbevétel érkezett a kérdéses időszakban. Ez az összeg 10 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól, ugyanakkor a második negyedévben az elsőhöz képest jelentősen emelkedtek a tagdíjbevételek. Tovább növekedett az egyéni befizetések mértéke és a szezonalitásnak megfelelően több mint 40 százalékkal nőtt munkáltatói tagdíj-hozzájárulás.  

Az egészségpénztárak összesen 9,7 milliárd forintot költöttek a második negyedévben a tagoknak biztosított szolgáltatásokra, ami szerény mértékű csökkenés az év első negyedében mért 10,4 milliárd forintos kiadáshoz képest. A tagok közel 1,9 milliószor vettek igénybe különböző egészségpénztári szolgáltatást. Összességében a Stabilitáshoz tartozó kasszák átlagosan egy-egy szolgáltatásért közel 5,3 ezer forintot fizettek, szemben az év első negyedében feljegyzett alig több mint 5 ezer forintos költéssel. Ez azt jelenti, hogy az egy alkalomra jutó átlagos kiadás 5 százalékkal nőtt.  A negyedéves összesítésből az is kiderül, hogy az érintett egészségpénztári tagok ebben az időszakban több mint kétszer vettek igénybe egészségpénztár által finanszírozott szolgáltatást – fűzte hozzá az elnök, aki azt is hozzátette: továbbra is jellemző, hogy a kifizetett szolgáltatásokból szinte teljes egészében kiegészítő egészségbiztosítási szolgáltatást finanszíroztak a pénztártagok, és elenyésző az életmódjavító egészségpénztári szolgáltatások aránya.

A szövetséghez tartozó magánnyugdíjpénztárak összvagyona közel 187 milliárd forintra rúgott a második negyedév végén, ami éves összevetésben közel 3 százalékos bővülésnek felel meg.  A második negyedév végén közel 64 ezer tagja volt a pénztáraknak, ami az előző negyedév végéhez képest 4 ezer fős, 2012 első negyedév végéhez viszonyítva pedig több mint 6 ezres csökkenést jelent. 2012 második negyedévének végén 2,6 millió, idén március végén 2,7 millió forint volt az egy tagra jutó átlagos vagyon, ami a második negyedév végén 2,93 millió forintra nőtt. Ez pedig éves szinten 13, negyedéves összevetésben pedig közel 9 százalékos gyarapodást jelent.