Tovább nőtt a magyar lízingpiac, a második negyedév végén a finanszírozott összeg 226 milliárd forintot tett ki, ami 22,1 százalékos bővülés az előző év azonos időszakához képest, ezzel párhuzamosan pedig 10 százalékkal, 37 300-ra nőtt az új szerződések száma éves összevetésben - közölte a Magyar Lízingszövetség.

    A Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramja keretében az első félévben 60 milliárd forintot helyeztek ki a lízingcégek, ami több mint kétszerese az egy évvel korábbi értéknek. A jelentős növekedés hátterében az áll, hogy a lízingcégek csak 2014 első negyedévétől csatlakozhattak a programhoz.
    Jenei Viktor, a Magyar Lízingszövetség elnöke a közlemény szerint elmondta, hogy a tagvállalatok 123 milliárd forint értékben finanszíroztak termelőeszközöket, ami 24,2 százalékos bővülés.
    A 226 milliárd forintos, teljes finanszírozási összegen belül az autófinanszírozás 62,5 milliárd, a flottafinanszírozás 40 milliárd forintot tett ki, a teherautó- és buszfinanszírozás 63,8 milliárd forintos tétel, a gépfinanszírozás pedig 58,5 milliárd forint volt. Az ingatlanfinanszírozás marginális volt, 1,4 milliárd forinttal részesedett a teljes összegből.
    A lízingszövetség elnöke kiemelte: a finanszírozott összeg és az új szerződések számának kétszámjegyű emelkedésével párhuzamosan a bruttó eszközérték éves szinten 11 százalékkal, 320 milliárd forintra nőtt a második negyedév végére. Bár a 320 milliárdos összeg elmarad a válság előtti értékektől, a folyamatosan javuló környezetben a következő években stabil növekedés várható.
    A Magyar Lízingszövetség várakozása szerint a jövőben a vállalkozások eszközfinanszírozása lesz a fő hajtóerő a piacon, amely jelentős átalakuláson megy keresztül. "Egyes lízingcégek az anyabankjukba olvadva folytatják a tevékenységüket, mások a portfóliójukat leépítve kivonulnak a piacról, megint mások szélesítik a termékpalettájukat" - mondta Jenei Viktor.
    Hozzátette: alapvető fontosságú, hogy a bankadó eltörlését a lízingcégekre is kiterjesszék, így megszűnjön a versenyhátrányuk. A Magyar Lízingszövetség szerint a piacra hatással lesz a gépjárműhitelek várható forintosítása, ez ugyanis jelentős működési teher lesz a lízingcégek számára. Jenei Viktor azonban kiemelte azt is, hogy ezzel a lépéssel véget ér az ügyfelekkel folytatott jogviták jelentős része, és letisztul a piac.