Egy speciális repülő szerkezetre erősített professzionális fényképezőgéppel készített nagy felbontású gömbpanoráma-képeken mutatja be Budapest nevezetességeit a SkyViewAIR – ingyenesen elérhető - virtuális kilátója.  

Két éven át tartó projekt keretében kivételes fotósorozatot készített Budapestről Szabó Péter fotós és a fiatal magyar fejlesztők által alapított és működtetett SkyviewAIR. A csapat által megépített speciális repülő szerkezetre (drón), pontosabban egy többkarú helikopterre erősített professzionális fényképezőgéppel Budapest nevezetességeiről készültek panorámafotók.   

A 2013 nyarán készített felvételek utómunkálatai a napokban fejeződtek be, és elindult a nevezetességeket bemutató weboldal, amely a készítők szerint egy virtuális kilátót nyit Budapestre. A budapest.skyviewair.com oldalról ingyenesen elérhető kilátóból akár otthonról is megtekinthetőek például a Hősök teréről vagy a Parlamentről készült fotók, de számos más nevezetesség is szerepel a repertoárban - mondta Pethe Attila a SkyViewAIR fejlesztő csapatának vezetője.

A több fotóból összefűzött, nagy felbontású – 500 megapixeles - képek az egér segítségével nagyíthatóak, és forgathatóak is, így akár a Hősök terén lévő szobrok arcát is meg lehet nézni, majd forgatás után az Andrássy út vége is láthatóvá válik. A fejlesztők szerint az oldal turistacsalogató funkciót is betölthet a jövőben. (A nagyszabású projektben részt vevő Szabó Péter nem először vágott bele hasonló projektbe: néhány évvel ezelőtt a világ legnagyobb felbontású fényképének elkészítésével szerzett hírnevet.)

Pethe Attila, a drónról azt mondta, speciális repülő szerkezetet egyre több területen, például a filmiparban alkalmazzák, mivel olcsó, könnyen használható és kivételes megoldásokat tesz lehetővé. Azt is hozzátette: a jövőben a SkyViewAIR-nél újabb fotóprojekteket terveznek a drón alkalmazásával.