A továbbiakban a szállítással és raktározással foglalkozó vállalkozások 24,4 milliárd forintos garanciaállományukkal 7,6 százalékos részesedéssel rendelkeztek az első negyedév végén.

Felértékelődhet a készfizető kezességvállalást biztosító garanciatermékek szerepe a termelő vállalkozások számára, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. arra számít, hogy a mezőgazdaság kis- és középvállalkozásai jelentős számban igénylik majd a garancia-konstrukciókat.

A többségi állami tulajdonú Garantiqa Hitelgarancia Zrt. az MTI-hez eljuttatott közleményében rámutat: garanciaállományán belül az agrárszektor cégei számára a növekedésre bőven van tér, az idei márciusi végi 319,66 milliárd forintos teljes állományon belül az agrárium mindössze 1 százalékos részesedéssel, 3,2 milliárd forinttal szerepelt.

 

A Garantiqa kezességállományán belül a kereskedelemben érdekelt és gépjárműjavítással foglalkozó cégek aránya volt a legmagasabb március végén, a társaság teljes készfizető kezességvállalásának 37,5 százaléka, 120 milliárd forint kötődött hozzájuk. A feldolgozóipari cégek 53,9 milliárd forintos garanciaállománya volt a második legnagyobb tétel az első negyedév végén, ez az összeg a teljes állomány 16,9 százalékát adta. Az építőipari cégek esetében 45,7 milliárd forintos garanciaállományt tartott nyilván a Garantiqa március végén, ami 14,3 százalékos részesedésnek felel meg.

A továbbiakban a szállítással és raktározással foglalkozó vállalkozások 24,4 milliárd forintos garanciaállományukkal 7,6 százalékos részesedéssel rendelkeztek az első negyedév végén. Az ötödik legnagyobb részesedés a társaság teljes garanciaállományán belül a szakmai tudományos területen érdekelt vállalkozásoké volt: 18,7 milliárd forintos összeggel 5,8 százalékos volt az arányuk.

A közlemény idézi Búza Évát, a Garantiqa vezérigazgatóját, aki elmondta: a Garantiqa folyamatosan fejleszti elektronikus rendszerét annak érdekében, hogy a korábbinál nagyobb szerepet vállalhasson a vállalkozások finanszírozásában.

Hozzátette: a társaság arra számít, hogy 2015 végére 380 milliárd forintra bővülhet a teljes garanciaállomány, ami 18 százalékos növekedés lenne a tavalyi teljesítményhez képest. (MTI)