Különleges ékszerekkel segítenek az autistákon

Autista alkotók grafikáiból inspirálódva készítettek különleges ékszereket a Mosoly Otthon Alapítvány számára a Filter Galéria neves ékszertervező művészei. Az egyedi, kézzel készített nyakláncok, brossok, fülbevalók, gyűrűk a Mosoly Otthon Alapítvány estjén kerültek kalapács alá, ahol több mint 20 millió forint gyűlt össze. Az alapítvány eddig, a korábbi aukciók segítségével több mint 100 millió forinttal támogatta a lakóotthonokat.

0 Tovább

Dizájntermékek autista alkotóktól

Autista alkotók rajzaival díszített selyemsálak és ruhák,  bútorok és ajándéktárgyak, szociális mosoda és étterem – a Mosoly Otthon Alapítvány (MOHA) és miskolci partnerei, a Miskolci Autista Alapítvány és a Szimbiózis Alapítvány szociális projektjei mutatkoztak be szombaton a Miskolc Plazaban egy divatbemutatóval egybekötött rendezvényen. A Mosoly Otthon Alapítvány célja, hogy javítsa az autizmussal élő gyerekek és felnőttek életkörülményeit: az autista lakóotthonoknak nyújtott támogatás összege az elmúlt hat évben meghaladta a 100 millió forintot. Az országban egyedülálló az alapítvány által kidolgozott és működtetett autizmus specifikus művészeti program, amely már 6 autista lakóotthonban folyik. Mindenképpen példaértékűek a bemutatott projektek is, melyek arra hívják fel a figyelmet, hogy az autisták is hasznos tagjai lehetnek a társadalomnak.

Autizmussal élők alkotásaival díszített dizájntermékeket, illetve olyan miskolci szociális projekteket mutatott be a Mosoly Otthon Alapítvány (MOHA) a miskolci partnereivel szombati rendezvényén, amelyek az autisták társadalmi integrációját segítik. Az alapítvány művészeti programján készített rajzok jelennek meg azokon a ruhákon és selyemsálakon is, amelyek a kifutón is végigvonultak egy divatbemutató keretében. A rendezvényen a Miskolci Autista Alapítvány szociális műhelyében, a MAACRAFT-ban dolgozó autista fiatalok mutatták be a termékkészítés folyamatát. A vendéglátásról a Szimbiózis Alapítvány autistákat és megváltozott munkaképességűeket alkalmazó étterme, a Batyu-Téka gondoskodott. Ezen túl az alapítvány foglalkoztatott fiataljai bevezették az érdeklődőket a papírmerítés és a dísztasak készítés folyamatába. A bemutatott programok segítik a fiatalok integrációját és azt bizonyítják, hogy az autizmussal élők hasznos, aktív tagjai lehetnek a társadalomnak.

Papírról a kifutóra

„Az autizmussal élők számára kidolgozott Mosoly Otthon Művészeti Program 2010-ben indult a két miskolci alapítványnál. Ők a legrégebbi partnereink, és közel 30 fiatal rajzol náluk a heti rendszerességű foglalkozásokon. Döntően ezek a grafikák szerepelnek a jótékonysági aukciókon és az Autistic Art temékeken. A program mára ,már hat autistákat ellátó lakóotthonban érhető el.” – emelte ki Czunyi Zsuzsa, az alapítvány vezetője.

A művészeti program vezetője Tarr Hajnalka képzőművész, aki az esemény kapcsán elmondta: „Az autisták vizuálisan gondolkodnak, nem pedig fogalmakban, és a művészeti foglalkozások már nagyon hamar megmutatták, hogy sajátos képi világgal bírnak. Ez a világ lenyűgöző, lenyűgöző a színhasználat, a technika.”

A foglalkozásokon születő rajzok, alkotások kiállításokon és az alapítvány jótékonysági aukcióin szerepelnek, a kiemelkedő grafikák díszítik az Autistic Art, az alapítvány dizájnmárkájának termékeit, sálait, noteszeit, pulóvereit.

A Jaksity György által alapított MOHA célja, hogy a Magyarországon autizmussal élő gyermekek és felnőttek életkörülményeit javítsa. Az autisták helyzete Magyarországon meglehetősen mostoha: miközben az érintett családoknak nagyon komoly anyagi terhet jelent egy-egy autista ellátása, az állami támogatás mértéke messze elmarad a nyugat európai szintekhez képest. Ehhez képest a probléma 100-ból egy embert érint itthon is. A MOHA 11 magyarországi, az autizmussal élők igényeire specializálódott bentlakásos otthont támogat – közöttük a Miskolci Autista Alapítványt és a Szimbiózis Alapítványt is -, a vidéki civil lakóotthonokban összesen 217 autista fiatalt látnak el. Az alapítvány által a lakóotthonoknak nyújtott támogatás összege az elmúlt hat évben meghaladta a 100 millió forintot.

Szociális dizájn

A Miskolci Autista Alapítvány által MAACRAFT néven létrehozott  szociális műhelyében autizmussal élő és értelmileg sérült embereket foglalkoztatnak. A műhelyben az alkotási folyamat egyben rehabilitációs terápia is, a fiatalok Szalkai Dániel dizájner által tervezett  bútorokat és lakáskiegészítőket készítenek. A műhelyben – akárcsak az otthonban - törekszenek a fenntarthatóságra, hiszen természetes és újrahasznosított anyagokat használnak, illetve a termékek elkészítésének minden állomása helyben történik.

Kreatív műhely és étterem

A barát-hegyi Szimbiózis Alapítványnál az autista fiatalok több kreatív műhelyben is fejleszthetik a készségeiket. A foglalkozásokon dísztárgyak, valamint papír-, textil- és fa alapú ajándéktárgyak készülnek. Az autizmussal élők integrációját az alapítvány 2014 decemberében megnyitott étterme, a Batyu-Téká is segíti. Ez az észak-magyarországi régió első olyan étterme, ahol autizmussal élő és megváltozott munkaképességű fiatalokat alkalmaznak, ők szolgálják ki a vendégeket, illetve készítik az ételeket. A Batyu-Tékában autizmussal kapcsolatos könyvtár, illetve készségfejlesztő játszóház is működik. 

0 Tovább

Magyarországon 100 ezer embert érint az autizmus

Világszerte 100 millió, Magyarországon pedig hozzávetőleg 100 ezer ember él autizmussal. Az Autizmus Világnapja alkalmából a Mosoly Otthon Alapítvány arra hívja fel a figyelmet, hogy az autizmus nem betegség, amely gyógyítható, hanem egy állapot, amivel együtt kell élni.

Világszerte összesen mintegy 100 millió ember él autizmussal az amerikai AutismSpeaks.org oldal szerint, Magyarországon pedig - az Autisták Országos Szövetsége adatai alapján - minden századik emberből egy autista, azaz 100 ezer ember érintett. A gyakran értelmi elmaradottsággal is párosuló autizmus első pillantásra talán csekély problémának tűnhet egy könnyebben azonosítható fogyatékossághoz viszonyítva, a vele élők számára azonban mégis nagyon megnehezíti, szinte lehetetlenné teszi a társadalomba történő beilleszkedést. A fogyatékosságok közül napjainkban az autizmus spektrumzavarban érintettek száma növekszik a leggyorsabban.

A Magyarországon 11 autista lakóotthonban 217 autizmussal élő fiatalt támogató Mosoly Otthon Alapítvány az Autizmus Világnapja apropóján arra hívja fel a figyelmet, hogy az autizmus nem egy betegség, amelyet gyógyítani lehet, hanem egy állapot, amelyben segítséget kell nyújtani az érintettnek és családjának.

A Mosoly Otthon Alapítvány által támogatott otthonok az itt lakó fiatalok igényei szerint vannak kialakítva, ezzel megteremtve azt a légkört, amiben az autizmussal élő biztonságban érezheti magát és megfelelő környezetben fejlődhet. Az alapítvány a beérkezett támogatásokat a lakóotthonok fenntartására fordítja, valamint hat helyszínen autista specifikus művészetterápiás programot tart fent és finanszíroz. A Mosoly Otthon Művészeti Program keretén belül ötven autizmussal élő fiatal rajzol heti rendszerességgel.

A művészetterápiás foglalkozásokon született alkotások közül válogatott mintákat és motívumokat az alapítvány saját dizájnmárkája, az Autistic Art egyedi termékein jeleníti meg. Az autizmussal élő fiatalok rajzai hernyóselyem sálakat, kötött pulóvereket és exkluzív noteszeket díszítenek. A dizájntermékek értékesítéséből és az alkotások árveréséből befolyó összegből a lakóotthonokat és a Mosoly Otthon Művészeti Programot támogatják.

Czunyi Zsuzsa, a Mosoly Otthon Alapítvány ügyvezetője elmondta: „Az általunk támogatott lakóotthonok civil fenntartásúak, a kapott állami normatíva mértéke csekély, így nap mint nap a fennmaradásukért küzdenek. Az alapítvány védőhálót jelent ezeknek a szervezeteknek. Ezen túlmenően pedig a MOHA Művészeti Programon keresztül autista specifikus fejlesztést biztosít a bentlakók számára. Ez abban a tekintetben is kiemelten fontos, hogy azok az autisták, akiknek az alkotásai megjelennek egy-egy dizájn terméken, tulajdonképpen a saját ellátásukhoz járulnak hozzá.”

Az Autistic Art termékek elérhetők a márka saját webáruházában (http://shop.autisticart.hu/), ahol az autizmus világnapja alkalmából, április 2-án minden termék 20 százalékos kedvezménnyel vásárolható meg. Egy termék megvásárlásával nem csak mi leszünk gazdagabbak egy divatos, egyedi termékkel, de egyúttal a Mosoly Otthon Alapítvány munkáját is segítjük, hogy jobbá tehessék az autisták életét.

0 Tovább

Az autista otthonok rekordtámogatást kaptak 2014-ben

Közel 13 millió forintot fordított magyarországi autista lakóotthonok támogatására a Mosoly Otthon Alapítvány tavaly, így az elmúlt hat évben a nyújtott támogatás összege meghaladta a 100 millió forintot. Az autizmussal élő gyermekek és felnőttek életkörülményeinek javításával foglalkozó alapítvány a lakóotthonok támogatásán túl, speciális, művészetterápiás foglalkozást is működtet.

Jó évet zárt a Jaksity György által életre hívott Mosoly Otthon Alapítvány: 2014-ben közel 13 millió forintot fordított magyarországi autista lakóotthonok támogatására. A kiállításokból, aukciókból és az alapítvány saját dizájnmárkájának, az Autistic Art termékeinek eladásából befolyt összeget tizenegy lakóotthon kapta, az elmúlt hat évben a támogatások összege az idei rekord nagyságú összeggel együtt meghaladta a 100 millió forintot.

Forrás

A Mosoly Otthon Alapítvány, Magyarországon egyedülálló módon hat lakóotthonban tart  olyan speciális művészetterápiás foglalkozásokat, amelyek megfelelnek az autisták igényeinek. A foglalkozásokon születő alkotásokat az alapítvány jótékonysági aukciókon és kiállításokon mutatja be, valamint ezek a minták jelennek meg az alapítvány által létrehozott dizájnmárka, az Autistic Art exkluzív hernyóselyem sálain, noteszein, pulóverein és pólóin. A termékekből származó bevétel jótékony célokat szolgál.

Czunyi Zsuzsa, a Mosoly Otthon Alapítvány ügyvezetője elmondta: „A magyarországi autista lakóotthonok jellemzően igen komoly pénzügyi problémákkal küzdenek, miközben tevékenységük nélkülözhetetlen. Alapítványunk ezzel együtt a pénzügyi támogatáson túl számos egyéb szolgáltatással is igyekszik segíteni a mindennapi munkájukat. A tizenegy otthon megmaradása és a művészetterápiás program működtetése a legfontosabb célunk – mondta.

2014 fontos év volt a Mosoly Otthon Alapítvány számára, hiszen számos olyan projekt valósult meg, amelyek segítségével egyre többen ismerkedhettek meg az alapítvány munkájával. GyerekKORtárs címmel kiállítást szerveztünk a Virág Judit Galériában, ahol harmincegy hazai kortárs művész gyermekrajzait állítottuk ki, illetve nagy sikert aratott éves támogatói gálánk, a Mosoly Otthon Alapítvány Est is - tette hozzá Czunyi Zsuzsa.

A rendezvényen egy divatbemutató keretében debütált az alapítvány dizájnmárkájának, az Autistic Artnak az autista művészek motívumait felhasználó legújabb hernyóselyem sál kollekciója, illetve a Kele Clothing és az Artista márkákkal közös új ruhakollekciók is. A divatbemutató után pedig jótékonysági árverésen 65 kortárs, illetve autizmussal élő művész alkotásaira lehetett licitálni. Az aukción elárverezett tárgyakból, és az esten megvásárolt termékek árából, illetve a támogatásokból befolyt összeg szintén a lakóotthonokat támogatta.

2014-ben az Autistic Art márka portfóliója is bővült: a művészeti foglalkozásokon elkészült rajzok az exkluzív hernyóselyem sálak mellett elegáns noteszeiken is megjelentek, a termékek pedig a tavaly indult webshopban és budapesti divatüzletekben is elérhetőek.

Az alapítvány által támogatott lakóotthonok komoly anyagi problémával küzdenek, ezért kiemelten fontos minden beérkező összeg, amivel a fenntartásuk finanszírozható. Az alapítvány mindent megtesz, hogy a támogatói összegeket folyamatosan növelje (aukciók szervezése, termékértékesítés), azonban ezek mellett minden évben nagy szükség van a személyi jövedelemadók 1 százalékából befolyó támogatásra is. 2013-ban az adózók közel fele nem rendelkezett a személyi jövedelemadójának 1 százalékával, így közel 1 milliárd forint maradt felhasználatlanul. Az alapítvány által támogatott otthonokban lakó fiataloknak és családjuknak ezek a civil fenntartású intézmények jelentik az egyetlen elfogadható lehetőséget egy élhető életre, ezért kérjük, hogy személyi jövedelem adójának 1 százalékával támogassa az autista fiatalok jövőjét.

0 Tovább

Itt vannak az év legkreatívabb projektjei

Az autista művészek rajzait felhasználó exkluzív dizájntermékeket felvonultató Autistic Art márka is bekerült a 2014-es év legkreatívabb programjai közé a Hightlights of Hungary versenyen. A megmérettetésen induló projekteket, így az Autistic Artot kreatív szakemberek javaslatára válogatták össze, a végső győztest pedig a közönség szavazatai alapján választják meg.

Kép: hg.hu

Az Autistic Art dizájnmárka bekerült a 2014 leginnovatívabb kreatív projektjeire kiírt Highlights of Hungary verseny döntősei közé. A kreatív tartalomgyártó és -fejlesztő központként ismert Super Channel szervezésében második alkalommal megrendezett versenyre a kreatív szakmában tevékenykedő kurátorok nevezték a résztvevőket. A tavalyi év legjobb projektjét a közönség választhatja ki, 2015. január 19-től 10 napig lehet szavazni a verseny honlapján. (http://www.highlightsofhungary.hu/portfolio/autistic-art/) A verseny népszerűségét jelzi, hogy a 2013-as jelöltekre 10 nap alatt közel 10 ezer szavazat érkezett.

0 Tovább

goodnews

blogavatar

Jó és hasznos hírek.

Utolsó kommentek