Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Garantiqa: Lendületesen növekszik az állomány

Jelentős növekedést ért el az első idei fél évben a vállalkozások hitelfelvételéhez készfizető kezességet vállaló Garantiqa Hitelgarancia Zrt., június végén 334,6 milliárd forintot tett ki a garanciaállomány, ami 9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi összeget - közölte a garanciacég kedden az MTI-vel. 

    "A közel 335 milliárd forintos garanciaállomány azt jelenti, hogy hat hónap alatt az üzleti tervben előirányzott két számjegyű növekedés időarányos részét teljesítette a cég" - idézi a közlemény Nagy Róbertet, a Garantiqa vezérigazgató-helyettesét. A portfólió összetételéről Nagy Róbert elmondta: döntően problémamentes és külön nem figyelendő ügyletekből áll, ráadásul az előbbi kategória állománya növekedést mutat, ami kedvező trendnek mondható.  
    Az első félévben a havi kezességvállalások 8-24 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi értékeket. A Garantiqa portfóliójának bővüléséhez a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja (nhp) is hozzájárult, a Garantiqa kezességvállalása 70 milliárd forint összegű nhp-s hitelhez kapcsolódik.
    Nagy Róbert elmondta, hogy a kockázatosabb vállalkozások hitelfelvételét elősegítő, idén elindított nhp+ program keretében megkötött szerződésekhez nyújtott kezességek a második fél éves adatokban jelennek majd meg. 
    Kiemelte: a fél éves adatokból az is látszik, hogy a mikrovállalkozások veszik a leginkább igénybe a garanciakonstrukciókat, a szerződések darabszámát illetően 80 százalékos, a kezességek összegét tekintve pedig 50 százalék feletti a mikrovállalkozások részesedése. 
    A vezérigazgató-helyettes szerint az idei év második felében folytatódhat a garanciaállomány növekedése, és az év végig 380 milliárd forintra gyarapodhat, ami 18 százalékos növekedést jelentene az előző évhez képest.

 

0 Tovább

Nő a kereslet a garanciacégek készfizető kezességével biztosított folyószámlahitelek iránt

A Garantiqa tapasztalatai szerint az utóbbi hónapokban nőtt a mikro- és kisvállalkozások körében a társaság készfizető kezességével biztosított folyószámlahitelek iránti kereslet, arra számítanak, hogy a folyamat a jövőben tovább erősödik.

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. megrendelésére a Kutatópont országos reprezentatív felmérést készített, amelyből kiderült, hogy a hitelfelvételben gondolkodó mikro- és kisvállalkozások 82, illetve 78 százaléka beruházáshoz, fejlesztéshez venne fel leginkább hitelt. Forgóeszköz-finanszírozásra a hitelt felvenni szándékozó mikrovállalkozások 51 százaléka, a kisvállalkozásoknak pedig 40 százaléka fordítaná a pénzt, miközben a működési költségek finanszírozására csak a 23, illetve 19 százalékuk igényelne forrást.     

Ez utóbbi arányok alacsonynak mondhatóak, miközben a vállalkozások érdeke, hogy működésük pénzügyileg biztos alapokon álljon - fejtette ki Csapó Krisztián, a társaság monitoring vezetője a garanciacég MTI-hez eljuttatott közleményében.     

Hozzátette, hogy a vállalkozások mindennapos működésében főszerepe lehet a folyószámlahitelnek, ezt pedig a Garantiqa által kínált kezességi konstrukcióval az érintett cégek könnyebben felvehetik.    

A kutatásból az is kiderül, hogy a mikrovállalkozások 33, a kisvállalkozásoknak pedig az 55 százaléka számít uniós vagy hazai pályázati forrásra. Csapó Krisztián szerint a pályázati forrásból való fejlesztésekkel párhuzamosan is érdemes a vállalkozásoknak folyószámlahitel-konstrukciókat igénybe venniük, mivel a megrendelők sok esetben hónapok múlva fizetnek, és a likviditást ezekkel a hitelekkel biztosítani lehet.   

A Garantiqa 2015. első fél évében 154,4 milliárd forint értékben vállalt kezességet a kkv-szektor hiteleihez, ez 17 százalékos növekedést jelent az előző év hasonló időszakához képest.

0 Tovább

Növekedésre számít a kisvállalkozások többsége

A hazai mikro- és kisvállalkozások legalább kétharmada arra számít, hogy középtávon sikeres vállalkozásként működik majd - derül ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. megrendelésére a Kutatópont által készített országos felmérésből.

A felmérés eredményéről az MTI-hez eljutatott közlemény szerint a mikrovállalkozások 65-67 százaléka számít sikeres működésre 1-3 éves távlatban, a kisvállalkozásoknál ez az arány 76-82 százalék. 

A közlemény idézi Nagy Róbertet, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgató-helyettesét, aki elmondta: a mikrovállalkozásoknál az optimisták aránya alacsonyabb, ami a cégméretből fakadó kockázatokkal, például a tőkehiánnyal, a korlátozott emberi erőforrásokkal magyarázható. 

Nagy Róbert elmondta: a kisvállalkozások kiszámíthatóbbnak értékelték a gazdasági környezetet, mint a mikrovállalkozások, ugyanakkor az érdekvédők munkájának hatékonyságát mindkét csoport gyengének minősítette. A kutatásból az is kiderül, hogy a kisvállalkozások 84 százaléka hajtott végre valamilyen beruházást az elmúlt 5 évben, míg ez a mikrovállalkozások csak 65 százalékára igaz. 

A felmérés szerint a bankok csak ritkán ajánlották a hitelekről szóló tárgyalások során az úgynevezett dologi biztosítékok kiváltására a garanciaszervezetek által kínált konstrukciókat. 

A kisvállalkozások 28 százaléka, a mikrovállalkozásoknak pedig csak 8 százaléka kapott ajánlatot garanciakonstrukcióra - mondta Nagy Róbert. Hozzátette: fontos, hogy mind a bankok, mind pedig a hiteligénylő vállalkozások tisztában legyenek azzal, hogy a készfizető kezességet biztosító konstrukciók jelentősen megkönnyíthetik a vállalkozások forráshoz jutását. 

A Garantiqa arra számít, hogy a következő időszakban emelkedik a mikro- és kisvállalkozások körében a hitelkereslet, ezzel párhuzamosan a garanciakonstrukciók iránti igény is nőhet. Ennek eredményeként a Garantiqa az év végére 380 milliárd forintos garanciaállománnyal számol, ami 18 százalékos emelkedést jelentene éves összevetésben, és a vezérigazgató-helyettes jövőre sem tartja elképzelhetetlennek, hogy kétszámjegyű növekedést érjen el a társaság. 

A Garantiqa megbízásából készült országos reprezentatív telefonos kutatás 250 mikro- és 250 kisvállalkozást tartalmazó mintán alapult. A magyarországi mikro-, és kisvállalkozások besorolása a foglalkoztatottak létszáma alapján történt a felmérés során, mikrovállalkozásnak a 10 főnél kevesebb, kisvállalkozásnak az 50 főnél kevesebb, de legalább 10 foglalkoztatottat alkalmazó kiscég minősült.

0 Tovább

Az agrárszektor rápöröghet a garanciás hitelekre

A továbbiakban a szállítással és raktározással foglalkozó vállalkozások 24,4 milliárd forintos garanciaállományukkal 7,6 százalékos részesedéssel rendelkeztek az első negyedév végén.

Felértékelődhet a készfizető kezességvállalást biztosító garanciatermékek szerepe a termelő vállalkozások számára, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. arra számít, hogy a mezőgazdaság kis- és középvállalkozásai jelentős számban igénylik majd a garancia-konstrukciókat.

A többségi állami tulajdonú Garantiqa Hitelgarancia Zrt. az MTI-hez eljuttatott közleményében rámutat: garanciaállományán belül az agrárszektor cégei számára a növekedésre bőven van tér, az idei márciusi végi 319,66 milliárd forintos teljes állományon belül az agrárium mindössze 1 százalékos részesedéssel, 3,2 milliárd forinttal szerepelt.

0 Tovább

Bővül a Garantiqa szerepe a Növekedési Hitelprogramban 

Öt hónap alatt 1,32 százalékponttal 8,9 százalékra emelkedett az MNB Növekedési Hitelprogramján belül a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kezességvállalásával nyújtott hitelek aránya. A jegybanki hitelprogram második szakaszában leszerződött 738,9 milliárd forintos hitelállományból 66 milliárd forintra vállaltak kezességet, az év hátralévő részében pedig további növekedés várható, részben az agrárfinanszírozás intenzív bővülése miatt.

A Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramjának (NHP) második szakaszában - május végéig - összesen 738,9 milliárd forint hitelösszegre szerződtek a bankok a vállalkozásokkal, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. pedig a teljes összeg 8,9 százalékára, azaz 66 milliárd forintos hitelösszegre vállalt kezességet. Ez egyben azt jelenti, hogy a múlt év végéhez képest 1,32 százalékponttal nőtt a jegybanki hitelprogramon belül a Garantiqa kezességvállalásával nyújtott hitelek aránya - közölte az MFB Csoportba tartozó vállalat.

0 Tovább

goodnews

blogavatar

Jó és hasznos hírek.

Utolsó kommentek