Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az albérletben élő fiatalok sokszor nem biztosítják az ingatlant

Magyarországon a lakások több mint kétharmadának van biztosítása, de ez az arány hosszú távon javulhat, ami egyúttal növekedést hozhat a lakásbiztosítási piacon. Rövidtávon azonban egyelőre stagnálás várható - közölte egy friss kutatásra hivatkozva a K&H biztosítója, amely az év első nyolc hónapjában 582 millió forintot fizetett ki lakásbiztosításokra, az átlagos kárösszeg pedig 43 600 forintot tett ki. A társaság szerint a bérelt lakásban élő fiataloknak is érdemes biztosítást kötniük.

Az utóbbi hónapokban sorra érkeztek a viharok, amelyek rengeteg lakóingatlanban tettek kárt. A K&H biztosítójánál a viharokhoz köthető kárbejelentések száma az év első nyolc hónapjában meghaladta a 2500-at, a kárkifizetések összege pedig 92 millió forintra rúgott. Összesen a K&H biztosítója 13 350 lakásbiztosítási kárt rendezett augusztus végéig, az átlagos kárösszeg pedig 43 600 forint volt, ami 16 000-Ft-al magasabb, mint az előző évben.

0 Tovább

Rengetegen fordultak a biztosítójukhoz a vihar után

Csütörtök délelőttig több ezer kárbejelentés érkezett a szerda délutáni vihar miatt a biztosítókhoz - derül ki az MTI által megkérdezett biztosítók közleményeiből. 

    A lakásbiztosításokban piacvezető Aegon Magyarországhoz közel 800 kárbejelentés érkezett, az ország középső részét sújtó vihar után. A kárigény közel 200 millió forintot tesz ki. A legtöbb kárbejelentés Budapestről, Pest megyéből és Székesfehérvárról érkezett. 

   A K&H Biztosítóhoz eddig 360 kárbejelentést nyújtottak be, a károk értéke pedig - az első becslések szerint - mintegy 40 millió forintot tesz ki. Ennél a biztosítónál idén eddig a viharkárok miatti kifizetések átlagos összege 42 ezer forint volt.

    A Generali biztosítóhoz délelőtt 10 óráig 1100 bejelentés érkezett, összesen több mint 200 millió forint kárértékről. A biztosító kora délután arról számolt be, hogy már mintegy 2300 bejelentés érkezett, a károk becsült összértéke pedig meghaladta az 500 millió forintot.

   Az Allianz Hungáriához több mint 800 bejelentés érkezett, az egy kárra jutó összeg 100 ezer forint. A szerdai vihar - az ügyfelek kárbejelentései alapján - elsősorban Veszprém, Fejér és Pest megyében, továbbá Budapesten okozott kiemelkedő károkat.

    A Groupama Biztosítóhoz déli 12 óráig 1421 lakásbiztosítási kárbejelentés érkezett, amelynek kárösszege közel 270 millió forint. A legtöbb, 664 jelzést Budapestről és Pest megyéből küldték, utóbbiból 308 esetet jelentettek az ügyfelek. A szerdai vihar miatt összességében 10 ezer feletti kárbejelentésre számít a biztosítótársaság - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményükben. 

    A kárbejelentést legkésőbb 3 napon belül kell megtenni, és a további károk keletkezését meg kell akadályozniuk a biztosítottaknak - hívja fel a károsultak figyelmét a CLB Független Biztosítási Alkusz Kft., amely az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy véli, ezúttal az átlagosnál több vitás eset lesz, amelyet hosszabban fognak vizsgálni az óvatosabb biztosítók.

 

0 Tovább

Kedvelt nyaralóhelyek tiltólistán

A június 10-ei egyiptomi merénylet is azt mutatja, hogy fokozott elővigyázatosság mellett tanácsos felkeresni az olyan népszerű nyaralóhelyeket is, mint például Törökország vagy Tunézia - hívja fel a figyelmet a Külgazdasági- és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálata. Az utazók tudatosságát mutatja, hogy a biztosítási konstrukciók iránti kereslet emelkedik. A K&H Biztosítójánál 2015 első negyedévében 10 százalékkal nőttek az utasbiztosítási díjbevételek. A társaság szerint az ügyfelek egyre nyitottabbak az online kötések felé, és a K&H biztosítójánál a díjbevétel 10 százaléka online kötésből származik.

Öngyilkos merénylő robbantott a népszerű nyaralóhelynek számító Egyiptomban, a Karnak-templom mellett június 10-én, de fokozott elővigyázatosság mellett tanácsos felkeresni számos olyan népszerű nyaralóhelynek számító országokat is, mint például Törökország vagy Tunézia - hívja fel a figyelmet a Külgazdasági- és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálata.

0 Tovább

Budapest szenvedett legjobban a vihartól

A kedd délutáni-esti vihar során a legnagyobb károkat a lezúduló nagymennyiségű csapadék, illetve a sok helyen hosszú percekig tartó jégeső okozta, legtöbb kárt eddig Budapestről és Pest megyéből jelentettek - közölték a biztosítók az MTI-vel.

    Az Aegon Magyarországhoz - ez a lakásbiztosításoknál a piacvezető társaság - szerda délig 400 meteorológiai kárbejelentés érkezett, a károk becsült összege meghaladja a 70 millió forintot. Így egy átlagos kár 175 ezer forint.
    A bejelentések döntő többsége Budapestről és Pest megyéből érkezett ehhez a biztosítóhoz, a károk legnagyobb részét - 166-ot - a jégverés és 100-at a vihar okozott. 
    A piac második lakásbiztosítója a Groupama Garancia Biztosító, ehhez - szintén szerda délig - a keddi felhőszakadás, jégverés illetve villámcsapás következtében 358 kárbejelentés érkezett, amelyek kárösszege meghaladja a 42 millió forintot. Itt egy kárra 117 ezer forint jut, de a villámcsapások miatti károk átlagos kárértéke 217 ezer forint. 
    A bejelentések száma a nap végére - ennél a biztosítónál - meghaladhatja az ezret, összességében pedig akár 10 ezer is lehet. A legtöbb bejelentés itt is a fővárosból és Pest megyéből érkezett, 113, illetve 84 káresettel - áll a Groupama Garancia közleményében.
    A K&H Biztosítóhoz eddig 230 kárbejelentés érkezett, a károk értéke pedig - az első becslések szerint - közel 10 millió forintot tesz ki, így egy kárra átlagosan 43 ezer forint jut. A leggyakoribb káreset a tetőbeázás volt. 
    A K&H Biztosítóhoz idén eddig a viharokhoz kapcsolódóan - a lakás és vagyonbiztosításokhoz köthetően - összesen 2100 kárbejelentés érkezett. A lakásbiztosításoknál átlagosan 39 ezer forint volt a tényleges kárösszeg. 
    Szintén szerda délig - a viharkárokkal kapcsolatos bejelentések száma - az Allianz Hungáriánál elérte a 320-at, a becsült kárérték pedig meghaladja a 29 millió forintot. Így az átlagos kár 90 ezer forint. A leginkább érintett területek Budapest és Pest megye, Tatabánya és környéke, valamint Pécs és környéke - közölte Szabó Linda szóvivő az MTI-vel.

0 Tovább

Jobban teljesít a K&H, mint a piac 

Lényegében minden fontos nem-életbiztosítási szegmensben növelte díjbevételét 2015 első negyedévében a K&H biztosítója. A társaság közel 20 milliárd forintos díjállománnyal rendelkezett a negyedév végén, ami a piaci átlagnál jobb, 16 százalékos bővülést jelent éves összevetésben. A kgfb volt a növekedés motorja, az állománydíj ebben a szegmensben közel 23 százalékkal nőtt, de a lakásbiztosítások, a kkv-biztosítások állománydíja, és az utasbiztosítások díjbevétele is nőtt. A K&H biztosítója szerint a következő években, évtizedekben az okos megoldások alapjaiban forgatják majd fel a biztosítási piacot.

Több tényező is szerepet játszott abban, hogy a magyarországi nem-életbiztosítási üzletág, ezen belül a K&H biztosítója növekedjen az első negyedévben. A gazdasági fellendülés, a lakosság pénzügyi mozgásterének növekedése, és a vállalkozások fejlődése is hozzájárult a jó eredményhez.

A magyarországi nem-életbiztosítási piac 7,1 százalékkal növelte az állománydíját az év első negyedévében, a K&H biztosítója pedig 16 százalékos növekedést ért el az előző év azonos időszakéhoz képest – közölte Kaszab Attila, a K&H biztosítójának működésfejlesztésért és a nem-életbiztosítási területekért felelős vezetője. A növekedésben a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások játszották a főszerepet: a teljes magyarországi kgfb-piac állománydíja 14,5 százalékkal nőtt, míg a K&H biztosítója közel 23 százalékos növekedést ért el ebben a szegmensben.

felpörögtek a biztosításérzékeny szektorok

Kaszab Attila elmondta, hogy a K&H biztosítója több szegmensben is jól teljesített, a lakásbiztosítások állománydíja 8,3 százalékkal, az utasbiztosítások díjbevétele pedig 9,4 százalékkal nőtt. „A kkv-biztosítások állománydíja is emelkedett, mégpedig 2,2 százalékkal, ami annak a jele, hogy a vállalkozások körében is egyre népszerűbbek a biztosítások” – értékelte az eredményeket a szakember. Kaszab utalt arra is, hogy a piacot lényegesen meghaladó összesített állománydíj-növekedéssel párhuzamosan a társaság fenntartotta a szigorú költségkontrollt, a működési költségek ugyanis mindössze 1 százalékkal emelkedtek.

A K&H biztosítója szerint a kilátások összességében kedvezőek, ugyanis a biztosításérzékeny szektorokban, például a járműpiacon, az ingatlanpiacon, a turizmusban is élénkülés látható.

„Azt azonban érdemes kiemelni, hogy bár a jelzáloghitelek piaca az ingatlanpiaccal együtt bővülni látszik, a lakásbiztosítási piac növekedése képlékeny, a komolyabb bővüléshez az újlakás-értékesítések felfutására lenne szükség. Másrészt az árverseny fokozódik a lakásbiztosítási szegmensben, igaz, mérsékeltebben, mint korábban a casco vagy a kgfb esetében” – közölte Kaszab Attila.

a lakás hívja a tűzoltókat

A negyedéves értékelésében a K&H biztosítója a rövid távú kilátások mellett a biztosítási piacot hosszú távon meghatározó tényezőket is számba vette. Kaszab Attila erről elmondta: a biztosítási piacra is hatással lesz, hogy 2030-ra nagyjából 50 milliárd okos eszköz csatlakozik majd az internetre.

„A következő években, évtizedekben megjelennek, majd egyre terjednek az önvezető autók, az intelligens megoldások a lakásokban, jönnek az okos otthonok és okos városok, ahogy a robotok elterjedésére, a mobilfizetés térnyerésére is számítani lehet” – mondta Kaszab. Kevesebb jármű lesz az utakon, és kevesebb közlekedési balesetre kell számítani, valamint csökkeni fog a tartós fogyasztási eszközök száma is. A betegségek gyors, nem-invazív diagnosztikájának és a személyre szabott kezeléseknek köszönhetően hosszabb élettartam várható.

Hozzátette: mindezek a biztosításokban is változásokat hoznak. A kártérítés helyett a kármegelőzésen lesz a hangsúly, hiszen az okos megoldásokkal előre látható, mi okozhat majd gondot. „Például egy tűzesetnél, még a tűz elterjedése előtt, már a hőmérséklet növekedése esetén a lakás magától jelez a tűzoltóságnak, így sokkal hamarabb lehet intézkedni, mintha a szomszéd adná le a riasztást” – mondott egy, a jövőben életszerű példát Kaszab Attila. A GPS-technológia fejlődése, valamint az internetre kötött járművek és a közlekedési lámpák pedig lehetővé teszik, hogy ne csak azt lássuk, hol van jelenleg dugó, hanem előre tudni lehet majd, hol várható torlódás.

„Az okos eszközök korában az adatvédelem és információbiztonság kritikus tényezővé válnak, és ezek az új kockázatok új biztosítási lehetőségeket is teremtenek” – emelte ki Kaszab Attila.

0 Tovább
«
123

goodnews

blogavatar

Jó és hasznos hírek.

Utolsó kommentek