Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Növekedésre számít a kisvállalkozások többsége

A hazai mikro- és kisvállalkozások legalább kétharmada arra számít, hogy középtávon sikeres vállalkozásként működik majd - derül ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. megrendelésére a Kutatópont által készített országos felmérésből.

A felmérés eredményéről az MTI-hez eljutatott közlemény szerint a mikrovállalkozások 65-67 százaléka számít sikeres működésre 1-3 éves távlatban, a kisvállalkozásoknál ez az arány 76-82 százalék. 

A közlemény idézi Nagy Róbertet, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgató-helyettesét, aki elmondta: a mikrovállalkozásoknál az optimisták aránya alacsonyabb, ami a cégméretből fakadó kockázatokkal, például a tőkehiánnyal, a korlátozott emberi erőforrásokkal magyarázható. 

Nagy Róbert elmondta: a kisvállalkozások kiszámíthatóbbnak értékelték a gazdasági környezetet, mint a mikrovállalkozások, ugyanakkor az érdekvédők munkájának hatékonyságát mindkét csoport gyengének minősítette. A kutatásból az is kiderül, hogy a kisvállalkozások 84 százaléka hajtott végre valamilyen beruházást az elmúlt 5 évben, míg ez a mikrovállalkozások csak 65 százalékára igaz. 

A felmérés szerint a bankok csak ritkán ajánlották a hitelekről szóló tárgyalások során az úgynevezett dologi biztosítékok kiváltására a garanciaszervezetek által kínált konstrukciókat. 

A kisvállalkozások 28 százaléka, a mikrovállalkozásoknak pedig csak 8 százaléka kapott ajánlatot garanciakonstrukcióra - mondta Nagy Róbert. Hozzátette: fontos, hogy mind a bankok, mind pedig a hiteligénylő vállalkozások tisztában legyenek azzal, hogy a készfizető kezességet biztosító konstrukciók jelentősen megkönnyíthetik a vállalkozások forráshoz jutását. 

A Garantiqa arra számít, hogy a következő időszakban emelkedik a mikro- és kisvállalkozások körében a hitelkereslet, ezzel párhuzamosan a garanciakonstrukciók iránti igény is nőhet. Ennek eredményeként a Garantiqa az év végére 380 milliárd forintos garanciaállománnyal számol, ami 18 százalékos emelkedést jelentene éves összevetésben, és a vezérigazgató-helyettes jövőre sem tartja elképzelhetetlennek, hogy kétszámjegyű növekedést érjen el a társaság. 

A Garantiqa megbízásából készült országos reprezentatív telefonos kutatás 250 mikro- és 250 kisvállalkozást tartalmazó mintán alapult. A magyarországi mikro-, és kisvállalkozások besorolása a foglalkoztatottak létszáma alapján történt a felmérés során, mikrovállalkozásnak a 10 főnél kevesebb, kisvállalkozásnak az 50 főnél kevesebb, de legalább 10 foglalkoztatottat alkalmazó kiscég minősült.

0 Tovább

Fokozzák a tempót a kkv-k barátai

A lízingpiacot egyelőre a járműlízing hajtja, de a lízingcégek a jövőben fokozott figyelmet fordítanak a kkv-k eszközbeszerzéseire.

Az elmúlt években a kedvezőtlen gazdasági környezet miatt alacsony aktivitást mutató lízingpiac működése felemásan alakult az év második negyedében, így a féléves adatok is vegyesek.

Fotó: Sxc.com

A Magyar Lízingszövetség tagjai összesen a félév végén 1306 milliárd forintos portfóliót kezeltek, ami 10 százalékos visszaesés az egy évvel korábbihoz képest, és 2 százalékos csökkenés az előző negyedévhez viszonyítva. Az első félév során közel 35 ezer új lízingszerződést kötöttek, ami 10 százalékos növekedésnek felel meg éves összevetésben. Emelkedett a kihelyezett összeg is az egy évvel ezelőttihez képes 3 százalékkal, 178 milliárd forintra - ismertette a féléves eredményeket Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára.

0 Tovább

Ráhajtanak a kkv-kra

Az Erste új, többek között digitalizáción alapuló pénzügyi megoldásokkal szeretne piacvezető lenni a kkv-k piacán. 

0 Tovább

Újabb jó hír a kis cégeknek

A jegybanki növekedési hitelprogram kibővítése komoly lökést adhat a faktoringpiacnak – áll a GF Faktor friss elemzésében, amely szerint a múlt évben több, mint 8 százalékkal 789 milliárd forintra csökkenő faktorált forgalom növekedhet az idén, és elsősorban a kisvállalkozások lehetnek a bővülés motorjai. 

A Magyar Nemzeti Bank kiterjeszti a növekedési hitelprogramot, amelynek eredményeként a faktoring finanszírozására is igénybe lehet venni a jegybanki forrásokat.

A lépéssel a múlt évben szűkülő piac növekedési pályára állhat: 2013-ban a teljes magyarországi bruttó faktorált forgalom több, mint 8 százalékkal 789 milliárd forintra csökkent. Immár olyan vállalkozások is bekapcsolódhatnak a programba, amelyeknek nincs megfelelő fedezetük, biztosítékuk a növekedési hitelprogram keretében igényelhető forgóeszközhitel felvételéhez, holott fizetőképes partnereknek szállítanak.

A kkv-k kerülhetnek pozícióba

A faktoring beemelése a programba további lehetőséget nyújt a vállalkozásoknak azzal, hogy a faktoring konstrukciókkal a forgóeszközhitelek fedezetét, biztosítékát kiváltják, s így azokat beruházási hitelekhez is fel tudják használni. Ennek a lépésnek köszönhetően a kisvállalkozások, amelyek a forgalomnak mindössze harmadát adták 2013-ban, szemben a négy évvel korábbi bő 50 százalékkal, pörgethetik fel a faktorpiacot.

A GF Faktor üdvözölte a Magyar Nemzeti Bank lépését, mivel a faktoring bevonásával olyan cégek is részt vehetnek a növekedési programban, amelyeknek eddig nem nyílt erre lehetőségük. Baltay Zsombor vezérigazgató kifejtette: a faktoring segítségével tervezhetőbbé válik a finanszírozás, ez pedig növeli a vállalkozások pénzügyi mozgásterét, és ezen keresztül hozzájárul a kkv-szektor bővüléséhez.

Többletforrás

Baltay azt mondta, a részletszabályok kidolgozása már megkezdődött a piaci szereplők és az MNB között, s várhatóan május végére megszülethetnek a növekedési program adta lehetőségek alapján kidolgozott konstrukciók. Baltay fontosnak tartja a program részleteinek kialakításánál, hogy a banki hátterű faktoringcégek mellett minden hazai faktoringcég és azok ügyfelei számára is elérhetővé váljon ez a lehetőség.

Így lehetne még hatékonyabban elérni azt a célt, hogy a hazai KKV-k többletforráshoz juthassanak. A vezérigazgató azt is elmondta, a GF Faktor tapasztalatai szerint a cégvezetők egyre jobban érdeklődnek a faktoring megoldások iránt, az MNB lépése pedig komoly lökést adhat a piacnak. Ennek eredményeként a faktoringra teljesen természetes, rugalmas finanszírozási megoldásként tekintenének a cégvezetők.

A német Grenke-csoporthoz tartozó GF Faktor Zrt. célja, hogy aktívan részt vegyen a várható piacbővülésben és a múlt évben közel 800 milliárd forintos faktoringpiacon 20-30 milliárd forintos faktorált forgalmat érjen el a következő években.

0 Tovább

goodnews

blogavatar

Jó és hasznos hírek.

Utolsó kommentek