Szigorúbb szabályok vonatkoznak július óta a fizetési határidőkre, ami a késve fizető vállalatok kasszáját jobban megterhelheti. A GF Faktor Zrt. véleménye szerint egyelőre korai a jogszabályváltozás fizetési magatartásra gyakorolt hatását értékelni, azonban jelenleg a nem fizetés és a késve fizetés ezermilliárdos nagyságrendű problémát jelenthet ma Magyarországon. A hosszú fizetési határidők miatt adódó költségek és kockázatok azonban alternatív finanszírozási megoldások beiktatásával csökkenthetők.

Július óta a Polgári Törvénykönyv a korábbinál szigorúbb feltételeket szab a fizetési határidőkre, célja, hogy rövidítse az elhúzódó fizetéseket, valamint arra ösztönözze a cégeket, hogy időben teljesítsék a kötelezettségeiket. A német Grenke-csoporthoz tartozó GF Faktor Zrt. megítélése szerint a nemzetgazdasági szinten ezermilliárdos nagyságrendű problémát a jogszabály-változtatások mellett alternatív, stabil külső finanszírozási háttérrel kezelni lehet.
Lényeges változást jelent július óta, hogy a számlafizetésre vonatkozó határidő legfeljebb 30-60 nap lehet, és csak abban az esetben lehetséges a hosszabb intervallum, ha a szerződés jellege ezt indokolja. Fontos változás, hogy a késve fizető fél kötelezhető arra, hogy legalább 40 eurós (körülbelül 12 ezer forint) költségtérítést fizessen a partnernek behajtási összeg címén. Ez egy átalányösszeg, vagyis ez akkor is kiszabható, ha nem volt igazolható költsége a számlát kibocsátó cégnek. A júliustól életbe lépett módosítás értelmében a késedelmi kamat mértéke a jegybanki alapkamat plusz 8 százalékpontra emelkedett, a korábbi jegybanki alapkamat plusz 7 százalékponthoz képest.


Nagyobb rizikó


A késve fizető cégeknek a korábbinál komolyabb, költségesebb szankciókkal is számolniuk kell. Baltay Zsombor, a GF Faktor vezérigazgatója a jogszabályváltozásokat kommentálva elmondta, hogy egyelőre korai mérleget vonni arról, hogy a jogszabály milyen hatást gyakorol a fizetési fegyelemre. A vezérigazgató tájékoztatása szerint: az átlagos fizetési határidők a tavalyi 29-30 napról az idei év első felében 27 napra csökkentek, az átlagos fizetési késedelem 20 napról 23 napra emelkedett, ami átlagosan 50 napos tényleges teljesítést jelent. A lánctartozások kialakulásában szerepet játszó késve fizetések rontják a cégek helyzetét. Pontos adat nincs arról, hogy mekkora lehet a késve fizetett és ki nem fizetett számlák összesített állománya, de az építőipari körbetartozások több 100 milliárdos állománya alapján akár ezermilliárdos nagyságrendről is szó lehet nemzetgazdasági szinten.

Javulást remél a GF Faktor 

Baltay Zsombor biztos abban, hogy az eladók, szállítók rövidebb idő alatt szeretnének hozzájutni a pénzükhöz, ám a megrendelők kevésbé képesek tartani a határidőket. A vezérigazgató szerint különösen a KKV szektorban számos cég küzd likviditási problémával.
A cégvezető kifejtette, hogy a késedelmes fizetésből adódó problémák kezelése megbízható külső finanszírozással megoldható. A szigorúbb szankciók mellett, faktoring megoldás alkalmazásával a fizetési fegyelem javítható.


A GF Faktor Zrt. - a német GRENKE-csoport nemzetközi tapasztalatainak felhasználásával – cégekre egyedileg alkalmazható megoldásokat dolgozott ki a likviditási problémák kezelésére. A kibocsátott számlákat a faktortársaság azonnal előfinanszírozza az ügyfelének - Baltay Zsombor hozzátette – ezáltal kedvezőbb likviditási helyzetbe hozva, mind a szállítót mind pedig a vevőt.

A jogszabályváltozás nyomán Baltay szerint több cég nagyobb figyelmet fordít majd a fizetési magatartására, s emiatt nagyobb szerep juthat az alternatív megoldásoknak, amelyek révén csökkenhet a késve teljesítők aránya, összességében pedig javulhat a fizetési fegyelem.