Jelentős növekedést ért el az első idei fél évben a vállalkozások hitelfelvételéhez készfizető kezességet vállaló Garantiqa Hitelgarancia Zrt., június végén 334,6 milliárd forintot tett ki a garanciaállomány, ami 9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi összeget - közölte a garanciacég kedden az MTI-vel. 

    "A közel 335 milliárd forintos garanciaállomány azt jelenti, hogy hat hónap alatt az üzleti tervben előirányzott két számjegyű növekedés időarányos részét teljesítette a cég" - idézi a közlemény Nagy Róbertet, a Garantiqa vezérigazgató-helyettesét. A portfólió összetételéről Nagy Róbert elmondta: döntően problémamentes és külön nem figyelendő ügyletekből áll, ráadásul az előbbi kategória állománya növekedést mutat, ami kedvező trendnek mondható.  
    Az első félévben a havi kezességvállalások 8-24 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi értékeket. A Garantiqa portfóliójának bővüléséhez a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja (nhp) is hozzájárult, a Garantiqa kezességvállalása 70 milliárd forint összegű nhp-s hitelhez kapcsolódik.
    Nagy Róbert elmondta, hogy a kockázatosabb vállalkozások hitelfelvételét elősegítő, idén elindított nhp+ program keretében megkötött szerződésekhez nyújtott kezességek a második fél éves adatokban jelennek majd meg. 
    Kiemelte: a fél éves adatokból az is látszik, hogy a mikrovállalkozások veszik a leginkább igénybe a garanciakonstrukciókat, a szerződések darabszámát illetően 80 százalékos, a kezességek összegét tekintve pedig 50 százalék feletti a mikrovállalkozások részesedése. 
    A vezérigazgató-helyettes szerint az idei év második felében folytatódhat a garanciaállomány növekedése, és az év végig 380 milliárd forintra gyarapodhat, ami 18 százalékos növekedést jelentene az előző évhez képest.