Három iskola - a vecsési Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskola, a Polgári József Attila Gimnázium és Szakképző Iskola és a hódmezővásárhelyi Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthon – közel egymillió forintot nyert a Magyar Bankszövetség és a Pénziránytű Alapítvány által kiírt pénzügyi tudatossági pályázaton. A Pénz7 programsorozat keretében elindított, iskoláknak szóló pályázat célja a pénzügyi ismeretek bővítése, a pénzügyi tudatosság erősítése volt. A pályázatot két kategóriában, intézményeknek, illetve kisebb csoportoknak, osztályoknak írták ki.

Több mint 20 iskola nyújtott be a tanulók  pénzügyi tudatosságát, pénzügyi ismereteit növelő programterveket a Magyar Bankszövetség és a Pénziránytű alapítvány pályázatára, amelyet az Európai Bankföderáció kezdeményezésére elindított, 24 országot átfogó európai program, a European Money Week keretében hirdettek meg a kiírók április közepén.

 

„Annak ellenére, hogy rövid idő, mindössze egy hónap állt rendelkezésére az iskoláknak, hogy pályázzanak szép számú, és kiemelkedően magas szakmai színvonalú munkákkal találkoztunk. A pályázatokat elbíráló zsűrinek nem volt könnyű dolga” – mondta Sütő Ágnes, a Magyar Bankszövetség területi vezetője.

A European Money Week kezdeményezés célja, hogy Európa-szerte felhívja a figyelmet a mindennapi életben gyakran felbukkanó pénzügyi kérdések tudatos kezelésére, továbbá, hogy konkrét útmutatásokkal hozzájáruljon a fiatalok pénzügyi kultúrájának fejlesztéséhez. 

A Pénz7 eseménysorozat fontos eleme volt az iskola pályázat, amelyet két kategóriában – intézményi, és kisebb csoportoknak, osztályoknak szóló – írtak ki. Az intézményi kategória győztese, a vecsési Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskola. Pályázatukban egy olyan program megvalósítását írták le, amelynek keretében intézményükben egy héten keresztül színes, és érdekes programok, közös munka, vetélkedők, osztálykirándulás keretében ismerkednek majd a diákok a pénzügyi alapfogalmakkal. A program megvalósítására a pályázati kiírásban megjelölt maximális összeget, 600 ezer forintot nyertek.

A kisebb csoportoknak, osztályoknak szóló kategóriában a zsűri megosztotta a 350 ezer forintos támogatási összeget, mivel két pályázatot is kiemelkedően értékesnek tartott. A hódmezővásárhelyi Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthonban speciális nevelési igényű gyermekekkel foglalkoznak, ők egy rendhagyó kirándulásra és az arra való „pénzügyi” felkészülésre nyerték el az általuk igényelt 103 ezer forintot. A Polgári József Attila Gimnázium és Szakképző Iskola pedig komplex pénzügyi tudatosságra fókuszáló programjának megvalósítására nyert 247 ezer forintot.

Magyarországon példaértékű szakmai összefogás jött létre az European Money Week-hez kapcsolódó „Pénz7” rendezvénysorozat megvalósítására: a Magyar Bankszövetség mellett a Pénziránytű Alapítvány társszervezőként kapcsolódott a Pénz7-hez, továbbá pedagógiai szakmai támogatást biztosított a programhoz az Emberi Erőforrások Minisztériuma is.

A Pénz7 pályázaton győztes iskoláknak a díjakat Pölöskei Gáborné, a köznevelési intézményrendszer fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár, Dr. Hegedűs Éva a Gránit Bank vezérigazgatója, a Magyar Bankszövetség elnökségének tagja, és Sütő Ágnes a Bankszövetség területi vezetője adta át.