Autista alkotók grafikáiból inspirálódva készítettek különleges ékszereket a Mosoly Otthon Alapítvány számára a Filter Galéria neves ékszertervező művészei. Az egyedi, kézzel készített nyakláncok, brossok, fülbevalók, gyűrűk a Mosoly Otthon Alapítvány estjén kerültek kalapács alá, ahol több mint 20 millió forint gyűlt össze. Az alapítvány eddig, a korábbi aukciók segítségével több mint 100 millió forinttal támogatta a lakóotthonokat.

 

A jótékonyságot és a kortárs művészetet ötvözi a Mosoly Otthon Alapítvány legújabb kezdeményezése: a Filter Galéria kortárs ékszertervezői alkottak rendhagyó ékszereket jótékony célra. A 18 felkért tervező az általuk választott autista művész alkotásaiból merített ihletet, és készített egyedi, máshol nem kapható ékszereket. Az inspirációul szolgáló rajzok a Jaksity György által létrehozott Mosoly Otthon Alapítvány speciális művészetterápiás foglalkozásain készülnek. Az országban egyedül ez a program biztosít olyan foglalkozást, amely minden tekintetben megfelel az autisták igényeinek. Az alapítvány jelenleg közel 7 ezer darabos rajzgyűjteménnyel rendelkezik, az alkotások száma pedig folyamatosan nő.

A nyakláncokra, gyűrűkre, fülbevalókra és brossokra az alapítvány éves aukciós estjén lehetett licitálni, ahol az ihletet adó képek is kalapács alá kerültek. Az Est több mint 20 millió forintos bevételéből az alapítvány az autista lakóotthonok működését, az autista fiatalok életkörülményeinek javítását, illetve az immár 6 autista lakóotthonban elérhető művészeti program fenntartást támogatja. A korábbi aukciók alkalmával több mint 100 millió forint támogatás gyűlt össze.

„Az ékszerek, az inspirációul szolgáló rajzok és az Autistic Art program keretében elkészült egyéb termékek is azt bizonyítják, hogy a kommunikációjukban, a mindennapi életvitelükben korlátozott embertársaink is hozzájárulhatnak kivételesen magas minőségű produktumok létrejöttéhez. Ennek megfelelően kell a többségi társadalomnak egyenlőként befogadni, és -  amennyire szükséges - támogatni őket” - mondta Jaksity György, a Mosoly Otthon Alapítvány alapítója, a Concorde Értékpapír Zrt. igazgatóságának elnöke.

A papírtól az ékszerig

Az aukcióra felkért kortárs ékszertervezők hatalmas lelkesedéssel vetették bele magukat a munkába, hiszen olyan ékszereket kellett megalkotniuk, amelyeken nemcsak az autista művész, de a saját stílusuk is visszaköszön. Az együttműködés ötlete Kárpáti Róberttől, a több Magyar Formatervezési Díjat elnyerő, nemzetközi kiállításokon is résztvevő művészt tömörítő Filter Galéria tulajdonosától és Tarr Hajnalkától, a Mosoly Otthon Művészeti Program vezetőjétől származik. A kortárs ékszerek értékét az anyagon túl a mögötte lévő gondolat, a befektetett munka és egyedisége határozza meg. A művészeknek továbbá az együttműködés során meg kellett érteni egy autista alkotási módszerét, ami mindenképpen kihívást jelentő feladat.

A cél érdekében a tervezők különleges módszerekhez folyamodtak. „Sajnos nem volt alkalmam találkozni az alkotóval, úgyhogy fogtam egy ceruzát meg egy papírt, és elkezdtem másolni a rajzokat, hogy megtudjam, milyen érzés ilyen spirálokkal telerajzolni egy oldalt. Közben sok dologra jöttem rá, például, hogy marokra kell fogni a ceruzát, és hogy valószínűleg balkezes az alkotó. A mozdulatra koncentrálva próbáltam többet megtudni a rajzolóról.” – mesélte Krausz Diána, tervező.

Az alapítvány estjén részt vettek az alapítványt támogató művészek, Gryllus Dorka, Osvárt Andrea és Kovács Krisztián is. „Gyönyörűek lettek az ékszerek, amiket ezek az igazán különleges rajzok inspiráltak. Az alapítvány munkájában az fogott meg, hogy igyekeznek előnyt kovácsolni a hátrányból, a hátrányos megkülönböztetéssel pedig nekem is gyakran szembe kellett néznem a munkám során. Örülök, hogy a magam eszközeivel én is hozzájárulhatok az alapítvány céljaihoz” – mondta Osvárt Andrea.

Jótékony dizájntermékek

A művészeti foglalkozásokon születő kiemelkedő alkotások nemcsak ékszereket inspiráltak, hanem az alapítvány márkájának, az Autistic Artnak a termékein is megjelennek. Az autista alkotók motívumai hernyóselyem sálakon, selyemruhákon, valamint papír-írószereken köszönnek vissza. Idén különleges csokoládé- és borkollekciókkal is jelentkezik az Autistic Art: Luka Enikő, Bolyki János és az Etyeki Kúria egy-egy bora, valamint az első autizmusbarát csokoládé manufaktúra, a Kockacsoki két válogatása is bekerült a kínálatba.