Bár májusban minimálisan csökkentek az eladások a magyar járműpiacon, júniusban jelentős, 17 százalékos volt a növekedés.

Júniusban összesen 9519 jármű kelt el a legfontosabb kategóriákban (személyautó, kis- és nagyteherautó, busz, motorkerékpár), ami tavaly júniushoz képest 17 százalékos emelkedésnek felel meg. Ez egyben azt jelenti, hogy a májusi 1,2 százalékos éves szintű visszaesés után felpörgött a járműpiac – derül ki a Magyar Lízingszövetség összeállításából.

Júniusban 738 személyautó kelt el, ez 17,5 százalékos növekedést jelent, egyben azt jelenti, hogy a múlt hónapban naponta átlagosan több mint 244 autót adtak el a kereskedők. A kisteherautóknál 11, a nagyteherautóknál 27 százalékkal nőttek az eladások májusban. A buszokból 90 százalékkal nőttek az eladások, ez darabszámban 40 darab júniusban eladott buszt jelentett. Az 1237 darab júniusban eladott motorkerékpár 7 százalékos többletet jelent.

A hathavi adatok is egyértelmű bővülésről tanúskodnak. Az említett kategóriákban összesen 49 208 darab jármű kelt el, ez pedig 13 százalékos növekedést jelent 2014 első hat hónapjához képest. A személyautó-szegmensben 12, a kisteherautóknál 16, a nagyteherautóknál 25 százalékos volt a növekedés, a motorok piaca 12 százalékkal hízott. A júniusban felpörgő eladások ellenére a buszoknál csökkenést mutatnak az első féléves adatok: január eleje és június vége között 205 busz került forgalomba, ami 20 százalékos visszaesésnek felel meg.