Folytatódott a bővülés a lízingpiacon 2015 első negyedévében. A finanszírozott összeg 107 milliárd forintot tett ki, ami több mint 20 százalékos növekedést jelent éves összevetésben – közölte a Magyar Lízingszövetség. A termelőeszközök esetében a finanszírozott összeg 57 milliárd forintra rúgott, ez pedig 36 százalékos bővülésnek felel meg. A jegybanki hitelprogramhoz köthető szerződéseknél a finanszírozott összeg 25 milliárd forint volt, azaz a teljes lízingpiaci növekedésnek a 24 százalékát adták ezek a konstrukciók. A Magyar Lízingszövetség szerint kedvező, hogy a termelőeszközök főszerepet játszottak a növekedésben, és a szervezet arra számít, hogy a jövőben is a vállalkozások hajtják majd a lízingpiacot.

Az év első három hónapjában tovább bővült a magyarországi lízingpiac. A Magyar Lízingszövetség tagvállalatai több mint 18 ezer új szerződést kötöttek, ez 4 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A finanszírozott összeg jóval nagyobb mértékben, több mint 20 százalékkal 107 milliárd forintra nőtt – közölte a Magyar Lízingszövetség. A bruttó eszközérték március végén 150 milliárd forintot tett ki, ez 15,5 százalékos növekedés az egy évvel korábbi értékhez képest és 2010 óta a legjobb első negyedéves adat.

 

„Kedvező, hogy a finanszírozott összegen belül a termelőeszközök 57 milliárd forintot tettek ki, ami 36 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi értéket. Ez pedig azt jelzi, hogy a vállalkozások elsősorban a termelésük fejlesztéséhez vették igénybe a lízingkonstrukciókat” – értékelte a negyedéves adatokat Jenei Viktor, a Magyar Lízingszövetség elnöke. Hozzáfűzte: a jegybanki hitelprogramhoz köthető szerződéseknél a finanszírozott összeg 25 milliárd forintot tett ki, azaz 24 százalékos volt a program részesedése a teljes növekedésen belül. Az exporttevékenységet ösztönző Exim-konstrukciók értéke 3 milliárd forint volt, vagyis ezek a szerződések a finanszírozott összeg 3 százalékát adták.

A Magyar Lízingszövetség tagvállalatai elsősorban a vállalkozások, ezen belül is az agrárvállalkozások finanszírozására koncentrálnak. Ezt jelzi, hogy az első negyedévben az agrárvállalkozások esetében a finanszírozott összeg 9,5 milliárd forintot tett ki, ami 64 százalékos növekedésnek felel meg éves összevetésben. Jenei Viktor kiemelte: „A Magyar Lízingszövetség szerint a jövőben az agrárvállalkozások részesedése növekedik majd a finanszírozott összeget nézve. A tagvállalatok agrárfinanszírozási aktivitásának fokozódására utal az is, hogy az első negyedévben 1152 finanszírozási szerződést kötöttek agrárvállalkozásokkal, ami több mint a duplája az előző év azonos időszakában elért szerződésszámnak.”

A Magyar Lízingszövetség arra számít, hogy a gazdaság növekedése révén a vállalkozások, ezen belül is elsősorban a kkv-k, fokozott bővülés előtt állnak, ehhez a fejlődéshez pedig a lízingcégek jelentős finanszírozási hátteret adhatnak.