Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nagyot mentek az új buszok

 Tízszer több buszt kelt el augusztusban, mint egy évvel korábban.

A legfrissebb adatok szerint augusztusban 4997 új személyautó talált gazdára a magyar piacon, ami 4,8 százalékos növekedésnek felel meg – derül ki a Magyar Lízingszövetség Datahouse statisztikáin alapuló összesítéséből. Az év első nyolc hónapjában a legfontosabb kategóriákban - személyautó, kis- és nagyteherautó, busz és motorkerékpár - 64 756 darab jármű kelt el, ami 11,3 százalékos többletet jelent az előző év azonos időszakához képest.

Augusztusban tovább bővült a magyarországi autópiac: összesen 6534 személyautó, kis- és nagyteherautó, busz és motorkerékpár került forgalomba, ami 1 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi darabszámot - közölte a Magyar Lízingszövetség a Datahouse adatai alapján. A különböző járműkategóriákban eltérően alakultak az eladások: a személyautók eladása 4,8 százalékkal 4997 darabra nőtt. A nagyteherautókból 381 darabot adtak el a kereskedők, ami 13,7 százalékos többletet jelent. A legjelentősebb mértékű növekedés a buszoknál volt, az augusztusban 42 buszt talált gazdára, ez pedig közel tízszeres emelkedés tavaly augusztushoz képest. A motorkerékpárok eladása 10 százalékkal 153 darabra nőtt. Augusztusban egyedül a kisteherautóknál volt visszaesés, a 961 darabos eladás 21,6 százalékos csökkenést jelent éves szinten.

Az év első nyolc hónapjának eladási adatai két számjegyű, 11,3 százalékos bővülésről tanúskodnak. A személyautóknál 11,7 százalékkal 49 032 darabra nőttek az eladások.

 

 

0 Tovább

Garantiqa: Lendületesen növekszik az állomány

Jelentős növekedést ért el az első idei fél évben a vállalkozások hitelfelvételéhez készfizető kezességet vállaló Garantiqa Hitelgarancia Zrt., június végén 334,6 milliárd forintot tett ki a garanciaállomány, ami 9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi összeget - közölte a garanciacég kedden az MTI-vel. 

    "A közel 335 milliárd forintos garanciaállomány azt jelenti, hogy hat hónap alatt az üzleti tervben előirányzott két számjegyű növekedés időarányos részét teljesítette a cég" - idézi a közlemény Nagy Róbertet, a Garantiqa vezérigazgató-helyettesét. A portfólió összetételéről Nagy Róbert elmondta: döntően problémamentes és külön nem figyelendő ügyletekből áll, ráadásul az előbbi kategória állománya növekedést mutat, ami kedvező trendnek mondható.  
    Az első félévben a havi kezességvállalások 8-24 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi értékeket. A Garantiqa portfóliójának bővüléséhez a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja (nhp) is hozzájárult, a Garantiqa kezességvállalása 70 milliárd forint összegű nhp-s hitelhez kapcsolódik.
    Nagy Róbert elmondta, hogy a kockázatosabb vállalkozások hitelfelvételét elősegítő, idén elindított nhp+ program keretében megkötött szerződésekhez nyújtott kezességek a második fél éves adatokban jelennek majd meg. 
    Kiemelte: a fél éves adatokból az is látszik, hogy a mikrovállalkozások veszik a leginkább igénybe a garanciakonstrukciókat, a szerződések darabszámát illetően 80 százalékos, a kezességek összegét tekintve pedig 50 százalék feletti a mikrovállalkozások részesedése. 
    A vezérigazgató-helyettes szerint az idei év második felében folytatódhat a garanciaállomány növekedése, és az év végig 380 milliárd forintra gyarapodhat, ami 18 százalékos növekedést jelentene az előző évhez képest.

 

0 Tovább

Lepipálták a régiót a magyar cégek

A kelet-közép-európai régió ötszáz legnagyobb vállalata tavaly összesen 572 milliárd euró bevételt ért el, ami 2,1 százalékos növekedés éves összevetésben - derül ki a Coface nemzetközi hitelbiztosító legfrissebb elemzéséből.  A régió vállalatait összehasonlító elemzés szerint Magyarország második lett Lengyelország mögött, megelőzve Csehországot. Az ötszázas listán szereplő 73 magyar cég tavaly a régiós átlagot bőven meghaladva 5,6 százalékkal növelte árbevételét.

Az elmúlt év a fejlődés éve volt a kelet-közép-európai régióban működő nagyvállalatok számára. A Coface nemzetközi hitelbiztosító minden évben közzétett, Top 500 című kiadványa a kelet-közép-európai térség ötszáz legnagyobb vállalatát állítja sorrendbe az eredmények, a létszám, és a fizetőképesség alapján. A hitelbiztosító szerint kedvező, hogy 2014-ben a legnagyobb cégek az árbevételük növelése mellett 1,7 százalékkal bővítették a dolgozói létszámot - idézi az MTI a Coface-elemzést.

Lendületben az autóipar

A Coface szakértői kiemelik: a legnagyobb cégek magasabb árbevétele arra utal, hogy javultak a gazdasági feltételek a térségben. Lengyelország "delegálta" a legtöbb céget az ötszázas listára, Magyarországon mérték a legnagyobb növekedési rátát, Csehország pedig szintén javulást ért el - derül ki az elemzésből. A régiós vállalatok közül az autóipari cégek szerepeltek a legjobban, összesített árbevételük 10,6 százalékkal nőtt 2014-ben. Az olaj- és gázipari vállalatok együttes árbevétele ugyanakkor csökkent, 3,9 százalékkal.

A hitelbiztosító szerint a régióban a romániai 4,54 százalékos fizetésképtelenségi ráta volt a legmagasabb, a legalacsonyabb - 0,05 százalékos - érték pedig Lengyelországé. Magyarországon 2,9 százalékos fizetésképtelenségi rátát mértek 2014-ben a Coface szakértői. (A hitelbiztosító által mért fizetésképtelenségi ráta a fizetésképtelenségi eljárások - csődeljárás, felszámolási eljárás - aktív cégekre vetített aránya.)  

Magyarország kiválóan szerepelt

Magyarország kiemelkedő teljesítményt nyújtott a GDP-növekedés tekintetében, nemcsak regionális szempontból, hanem az uniós átlaggal összevetve is. A tavalyi 3,6 százalékos növekedés után a várakozásaink szerint idén is folytatódik a fejlődés, 2,8 százalékos GDP-emelkedésre számítunk Magyarországon - értékelte az eredményeket Somogyi Viktort, a Coface magyar leányvállalatának országmenedzserét. Somogyi Viktor szerint 2014-ben az export hajtotta az autó- és járműgyártást, például a Daimler és az Audi nagyban hozzájárult a magyar gazdaság fejlődéséhez.

A Coface elemzése szerint a múlt évben a térség összesített GDP-je átlagosan 2,5 százalékkal nőtt, szemben az egy évvel korábbi 1,3 százalékkal. Az ötszáz legnagyobb cég összesített árbevétele hasonló ütemben, 2,1 százalékkal nőtt, ezzel párhuzamosan csökkent az érintett cégeknél a munkanélküliségi ráta, és növekedtek a keresetek.

A lengyelek az elsők

A rangsorban szereplő vállalatok 61 százalékát Lengyelország, Magyarország és Csehország adta 2014-ben.

Az ötszázas listán 176 lengyel vállalat szerepel, így az országok közötti versenyben Lengyelország áll az élen. Magyarország lett második a rangsorban: 73 vállalattal szerepel a listán, ami 3 vállalattal több az egy évvel korábbinál. Az országokat összevető listán Csehország a harmadik 65 vállalattal az előző évi 59 után.

A Mol a legnagyobb magyar

A régiós és magyar vállalatok rangsorát a PKN Orlen lengyel olajcég vezeti 25 milliárd eurós bevétellel, a második a magyar Mol Nyrt. 15,42 milliárd euróval, a harmadik pedig a cseh Skoda Auto 10,79 milliárd eurós eredménnyel.

Az első tíz cég között még egy magyar vállalat szerepel, a győri Audi-gyár 7,42 milliárd eurós bevételével, amely a hatodik helyet érte el. A Coface-listán szereplő magyar vállalatok közül a Mol és az Audi után következik a GE Hungary 4,83 milliárd eurós tavalyi árbevétellel. A negyedik legnagyobb magyarországi vállalat az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. 3,79  milliárd euróval, utána pedig a kecskeméti gyárat működtető Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. áll 2,81 milliárd eurós összeggel. A listán szereplő 73 magyar vállalat összárbevétele 87,25 milliárd euró volt 2014-ben, nettó nyereségük pedig meghaladta az 1,8 milliárd eurót.

0 Tovább

Dagad a Henkel kasszája

Növekedést ért el a többek között mosóporokat készítő Henkel a második negyedévben.

Az árbevétel 13,5 százalékkal 4,695 milliárd euróra nőtt, ez 2,4 százalékos növekedés.

Az üzemi eredmény 14,0 százalékkal 768 millió euróra nőtt.

A kihívásokkal teli környezet ellenére Kasper Rorsted, a vállalat vezetője a megerősítette a teljes évre vonatkozó előrejelzést: „3 és 5 százalék közötti szerves árbevétel-növekedést várunk a 2015-ös pénzügyi évben. Várakozásaink szerint a korrigált árbevétel-arányos megtérülés 16 százalék körüli értékre nő, míg a növekedés az elsőbbségi részvények korrigált hozamában megközelítően 10 százalékos lesz.”

Az árbevétel és az eredmény alakulása 2015 második negyedévében
2015 második negyedévében az árbevétel ismét két számjegyű növekedést ért el, 13,5 százalékkal 4,695 milliárd euróra nőtt. A pozitív árfolyamhatások 7,3 százalékos értékével korrigálva az árbevétel-növekedés 6,2 százalékos volt. A szerves árbevétel-növekedés – amely nem tartalmazza az árfolyamhatások és a felvásárlások/befektetés-megszüntetések hatását – 2,4 százalékos volt. A Laundry & Home Care üzletág stabil, 4,3 százalékos szerves árbevétel-növekedést ért el. A Beauty Care üzletágban a szerves árbevétel 1,9 százalékkal nőtt. Az Adhesive Technologies üzletág szerves árbevétel-növekedése 1,7 százalékos volt.

Az egyszeri bevételek, egyszeri költségek és átszervezési kiadások hatásának kiszűrésével a korrigált üzemi eredmény 14,0 százalékkal emelkedett, 674 millió euróról 768 millió euróra. Az üzemi eredmény (EBIT) 21,4 százalékkal, 589 millió euróról 715 millió euróra nőtt. A korrigált árbevétel-arányos megtérülés 0,1 százalékponttal 16,4 százalékra nőtt. Az árbevétel-arányos megtérülés 1,0 százalékponttal, 14,2 százalékról 15,2 százalékra növekedett. A pénzügyi műveletek eredménye -11 millió euró, ez megegyezik az előző év azonos negyedévében elért szinttel. Az adókulcs 24,6 százalék volt (az előző év azonos negyedévében 22,8 százalék volt).

A negyedévi adózás utáni korrigált eredmény a kisebbségi részesedések levonása után 11,8 százalékkal, 499 millió euróról 558 millió euróra nőtt. A negyedévi nettó eredmény 19,1 százalékkal, 446 millió euróról 531 millió euróra emelkedett. A 10 millió euró összegű kisebbségi részesedések levonása után a negyedévi nettó eredmény 521 millió euróra nőtt (2014 azonos negyedévében 441 millió euró volt).

Az elsőbbségi részvények korrigált hozama (EPS) 11,2 százalékkal, 1,16 euróról 1,29 euróra emelkedett. Az elsőbbségi részvények hozama 1,02 euróról 1,20 euróra nőtt.

 

0 Tovább

Elfogadható az autóhitelek forintosításához meghatározott árfolyam

Az autóhitelek forintosításához meghatározott árfolyam elfogadható a lízingcégek számára - kommentálta a forintosításról szóló szerdai megállapodást Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára.

A lízingszövetség főtitkára MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztetett: a Magyar Lízingszövetség korábban is azt hangsúlyozta, hogy olyan megállapodásra van szükség, amely közös teherviselésen alapul, és nem ró feleslegesen nagy terhet a finanszírozó vállalatokra. 

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán jelentette be, hogy piaci árfolyamon, összesen 31 milliárd forintos támogatással forintosítják a devizaalapú személyi és autóhiteleket a kormány és a bankszövetség által szerdán aláírt megállapodás alapján.

A lízingszövetség szerint a megállapodásnak köszönhetően rendeződik a devizaalapú autóhitelesek ügye. 

Lévai Gábor kiemelte: a forintosítás összesen 180-200 ezer élő szerződést érinthet. Arra szerinte korai becslést mondani, hogy pontosan mekkora állományt és hány szerződést forintosítanak a következő időszakban a lízingcégek, mivel a forintosítás önkéntes alapú.

0 Tovább

goodnews

blogavatar

Jó és hasznos hírek.

Utolsó kommentek