Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kedvelt nyaralóhelyek tiltólistán

A június 10-ei egyiptomi merénylet is azt mutatja, hogy fokozott elővigyázatosság mellett tanácsos felkeresni az olyan népszerű nyaralóhelyeket is, mint például Törökország vagy Tunézia - hívja fel a figyelmet a Külgazdasági- és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálata. Az utazók tudatosságát mutatja, hogy a biztosítási konstrukciók iránti kereslet emelkedik. A K&H Biztosítójánál 2015 első negyedévében 10 százalékkal nőttek az utasbiztosítási díjbevételek. A társaság szerint az ügyfelek egyre nyitottabbak az online kötések felé, és a K&H biztosítójánál a díjbevétel 10 százaléka online kötésből származik.

Öngyilkos merénylő robbantott a népszerű nyaralóhelynek számító Egyiptomban, a Karnak-templom mellett június 10-én, de fokozott elővigyázatosság mellett tanácsos felkeresni számos olyan népszerű nyaralóhelynek számító országokat is, mint például Törökország vagy Tunézia - hívja fel a figyelmet a Külgazdasági- és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálata.

0 Tovább

Dizájntermékek autista alkotóktól

Autista alkotók rajzaival díszített selyemsálak és ruhák,  bútorok és ajándéktárgyak, szociális mosoda és étterem – a Mosoly Otthon Alapítvány (MOHA) és miskolci partnerei, a Miskolci Autista Alapítvány és a Szimbiózis Alapítvány szociális projektjei mutatkoztak be szombaton a Miskolc Plazaban egy divatbemutatóval egybekötött rendezvényen. A Mosoly Otthon Alapítvány célja, hogy javítsa az autizmussal élő gyerekek és felnőttek életkörülményeit: az autista lakóotthonoknak nyújtott támogatás összege az elmúlt hat évben meghaladta a 100 millió forintot. Az országban egyedülálló az alapítvány által kidolgozott és működtetett autizmus specifikus művészeti program, amely már 6 autista lakóotthonban folyik. Mindenképpen példaértékűek a bemutatott projektek is, melyek arra hívják fel a figyelmet, hogy az autisták is hasznos tagjai lehetnek a társadalomnak.

Autizmussal élők alkotásaival díszített dizájntermékeket, illetve olyan miskolci szociális projekteket mutatott be a Mosoly Otthon Alapítvány (MOHA) a miskolci partnereivel szombati rendezvényén, amelyek az autisták társadalmi integrációját segítik. Az alapítvány művészeti programján készített rajzok jelennek meg azokon a ruhákon és selyemsálakon is, amelyek a kifutón is végigvonultak egy divatbemutató keretében. A rendezvényen a Miskolci Autista Alapítvány szociális műhelyében, a MAACRAFT-ban dolgozó autista fiatalok mutatták be a termékkészítés folyamatát. A vendéglátásról a Szimbiózis Alapítvány autistákat és megváltozott munkaképességűeket alkalmazó étterme, a Batyu-Téka gondoskodott. Ezen túl az alapítvány foglalkoztatott fiataljai bevezették az érdeklődőket a papírmerítés és a dísztasak készítés folyamatába. A bemutatott programok segítik a fiatalok integrációját és azt bizonyítják, hogy az autizmussal élők hasznos, aktív tagjai lehetnek a társadalomnak.

Papírról a kifutóra

„Az autizmussal élők számára kidolgozott Mosoly Otthon Művészeti Program 2010-ben indult a két miskolci alapítványnál. Ők a legrégebbi partnereink, és közel 30 fiatal rajzol náluk a heti rendszerességű foglalkozásokon. Döntően ezek a grafikák szerepelnek a jótékonysági aukciókon és az Autistic Art temékeken. A program mára ,már hat autistákat ellátó lakóotthonban érhető el.” – emelte ki Czunyi Zsuzsa, az alapítvány vezetője.

A művészeti program vezetője Tarr Hajnalka képzőművész, aki az esemény kapcsán elmondta: „Az autisták vizuálisan gondolkodnak, nem pedig fogalmakban, és a művészeti foglalkozások már nagyon hamar megmutatták, hogy sajátos képi világgal bírnak. Ez a világ lenyűgöző, lenyűgöző a színhasználat, a technika.”

A foglalkozásokon születő rajzok, alkotások kiállításokon és az alapítvány jótékonysági aukcióin szerepelnek, a kiemelkedő grafikák díszítik az Autistic Art, az alapítvány dizájnmárkájának termékeit, sálait, noteszeit, pulóvereit.

A Jaksity György által alapított MOHA célja, hogy a Magyarországon autizmussal élő gyermekek és felnőttek életkörülményeit javítsa. Az autisták helyzete Magyarországon meglehetősen mostoha: miközben az érintett családoknak nagyon komoly anyagi terhet jelent egy-egy autista ellátása, az állami támogatás mértéke messze elmarad a nyugat európai szintekhez képest. Ehhez képest a probléma 100-ból egy embert érint itthon is. A MOHA 11 magyarországi, az autizmussal élők igényeire specializálódott bentlakásos otthont támogat – közöttük a Miskolci Autista Alapítványt és a Szimbiózis Alapítványt is -, a vidéki civil lakóotthonokban összesen 217 autista fiatalt látnak el. Az alapítvány által a lakóotthonoknak nyújtott támogatás összege az elmúlt hat évben meghaladta a 100 millió forintot.

Szociális dizájn

A Miskolci Autista Alapítvány által MAACRAFT néven létrehozott  szociális műhelyében autizmussal élő és értelmileg sérült embereket foglalkoztatnak. A műhelyben az alkotási folyamat egyben rehabilitációs terápia is, a fiatalok Szalkai Dániel dizájner által tervezett  bútorokat és lakáskiegészítőket készítenek. A műhelyben – akárcsak az otthonban - törekszenek a fenntarthatóságra, hiszen természetes és újrahasznosított anyagokat használnak, illetve a termékek elkészítésének minden állomása helyben történik.

Kreatív műhely és étterem

A barát-hegyi Szimbiózis Alapítványnál az autista fiatalok több kreatív műhelyben is fejleszthetik a készségeiket. A foglalkozásokon dísztárgyak, valamint papír-, textil- és fa alapú ajándéktárgyak készülnek. Az autizmussal élők integrációját az alapítvány 2014 decemberében megnyitott étterme, a Batyu-Téká is segíti. Ez az észak-magyarországi régió első olyan étterme, ahol autizmussal élő és megváltozott munkaképességű fiatalokat alkalmaznak, ők szolgálják ki a vendégeket, illetve készítik az ételeket. A Batyu-Tékában autizmussal kapcsolatos könyvtár, illetve készségfejlesztő játszóház is működik. 

0 Tovább

Látványosan bővül az európai lízingpiac

Látványos bővülést ért el az európai lízingpiac az idei első negyedévben - közölte a Magyar Lízingszövetség az MTI-vel az európai lízingszövetség, a Leaserupoe friss jelentésének adataira hivatkozva.

0 Tovább

Budapest szenvedett legjobban a vihartól

A kedd délutáni-esti vihar során a legnagyobb károkat a lezúduló nagymennyiségű csapadék, illetve a sok helyen hosszú percekig tartó jégeső okozta, legtöbb kárt eddig Budapestről és Pest megyéből jelentettek - közölték a biztosítók az MTI-vel.

    Az Aegon Magyarországhoz - ez a lakásbiztosításoknál a piacvezető társaság - szerda délig 400 meteorológiai kárbejelentés érkezett, a károk becsült összege meghaladja a 70 millió forintot. Így egy átlagos kár 175 ezer forint.
    A bejelentések döntő többsége Budapestről és Pest megyéből érkezett ehhez a biztosítóhoz, a károk legnagyobb részét - 166-ot - a jégverés és 100-at a vihar okozott. 
    A piac második lakásbiztosítója a Groupama Garancia Biztosító, ehhez - szintén szerda délig - a keddi felhőszakadás, jégverés illetve villámcsapás következtében 358 kárbejelentés érkezett, amelyek kárösszege meghaladja a 42 millió forintot. Itt egy kárra 117 ezer forint jut, de a villámcsapások miatti károk átlagos kárértéke 217 ezer forint. 
    A bejelentések száma a nap végére - ennél a biztosítónál - meghaladhatja az ezret, összességében pedig akár 10 ezer is lehet. A legtöbb bejelentés itt is a fővárosból és Pest megyéből érkezett, 113, illetve 84 káresettel - áll a Groupama Garancia közleményében.
    A K&H Biztosítóhoz eddig 230 kárbejelentés érkezett, a károk értéke pedig - az első becslések szerint - közel 10 millió forintot tesz ki, így egy kárra átlagosan 43 ezer forint jut. A leggyakoribb káreset a tetőbeázás volt. 
    A K&H Biztosítóhoz idén eddig a viharokhoz kapcsolódóan - a lakás és vagyonbiztosításokhoz köthetően - összesen 2100 kárbejelentés érkezett. A lakásbiztosításoknál átlagosan 39 ezer forint volt a tényleges kárösszeg. 
    Szintén szerda délig - a viharkárokkal kapcsolatos bejelentések száma - az Allianz Hungáriánál elérte a 320-at, a becsült kárérték pedig meghaladja a 29 millió forintot. Így az átlagos kár 90 ezer forint. A leginkább érintett területek Budapest és Pest megye, Tatabánya és környéke, valamint Pécs és környéke - közölte Szabó Linda szóvivő az MTI-vel.

0 Tovább

Jobban teljesít a K&H, mint a piac 

Lényegében minden fontos nem-életbiztosítási szegmensben növelte díjbevételét 2015 első negyedévében a K&H biztosítója. A társaság közel 20 milliárd forintos díjállománnyal rendelkezett a negyedév végén, ami a piaci átlagnál jobb, 16 százalékos bővülést jelent éves összevetésben. A kgfb volt a növekedés motorja, az állománydíj ebben a szegmensben közel 23 százalékkal nőtt, de a lakásbiztosítások, a kkv-biztosítások állománydíja, és az utasbiztosítások díjbevétele is nőtt. A K&H biztosítója szerint a következő években, évtizedekben az okos megoldások alapjaiban forgatják majd fel a biztosítási piacot.

Több tényező is szerepet játszott abban, hogy a magyarországi nem-életbiztosítási üzletág, ezen belül a K&H biztosítója növekedjen az első negyedévben. A gazdasági fellendülés, a lakosság pénzügyi mozgásterének növekedése, és a vállalkozások fejlődése is hozzájárult a jó eredményhez.

A magyarországi nem-életbiztosítási piac 7,1 százalékkal növelte az állománydíját az év első negyedévében, a K&H biztosítója pedig 16 százalékos növekedést ért el az előző év azonos időszakéhoz képest – közölte Kaszab Attila, a K&H biztosítójának működésfejlesztésért és a nem-életbiztosítási területekért felelős vezetője. A növekedésben a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások játszották a főszerepet: a teljes magyarországi kgfb-piac állománydíja 14,5 százalékkal nőtt, míg a K&H biztosítója közel 23 százalékos növekedést ért el ebben a szegmensben.

felpörögtek a biztosításérzékeny szektorok

Kaszab Attila elmondta, hogy a K&H biztosítója több szegmensben is jól teljesített, a lakásbiztosítások állománydíja 8,3 százalékkal, az utasbiztosítások díjbevétele pedig 9,4 százalékkal nőtt. „A kkv-biztosítások állománydíja is emelkedett, mégpedig 2,2 százalékkal, ami annak a jele, hogy a vállalkozások körében is egyre népszerűbbek a biztosítások” – értékelte az eredményeket a szakember. Kaszab utalt arra is, hogy a piacot lényegesen meghaladó összesített állománydíj-növekedéssel párhuzamosan a társaság fenntartotta a szigorú költségkontrollt, a működési költségek ugyanis mindössze 1 százalékkal emelkedtek.

A K&H biztosítója szerint a kilátások összességében kedvezőek, ugyanis a biztosításérzékeny szektorokban, például a járműpiacon, az ingatlanpiacon, a turizmusban is élénkülés látható.

„Azt azonban érdemes kiemelni, hogy bár a jelzáloghitelek piaca az ingatlanpiaccal együtt bővülni látszik, a lakásbiztosítási piac növekedése képlékeny, a komolyabb bővüléshez az újlakás-értékesítések felfutására lenne szükség. Másrészt az árverseny fokozódik a lakásbiztosítási szegmensben, igaz, mérsékeltebben, mint korábban a casco vagy a kgfb esetében” – közölte Kaszab Attila.

a lakás hívja a tűzoltókat

A negyedéves értékelésében a K&H biztosítója a rövid távú kilátások mellett a biztosítási piacot hosszú távon meghatározó tényezőket is számba vette. Kaszab Attila erről elmondta: a biztosítási piacra is hatással lesz, hogy 2030-ra nagyjából 50 milliárd okos eszköz csatlakozik majd az internetre.

„A következő években, évtizedekben megjelennek, majd egyre terjednek az önvezető autók, az intelligens megoldások a lakásokban, jönnek az okos otthonok és okos városok, ahogy a robotok elterjedésére, a mobilfizetés térnyerésére is számítani lehet” – mondta Kaszab. Kevesebb jármű lesz az utakon, és kevesebb közlekedési balesetre kell számítani, valamint csökkeni fog a tartós fogyasztási eszközök száma is. A betegségek gyors, nem-invazív diagnosztikájának és a személyre szabott kezeléseknek köszönhetően hosszabb élettartam várható.

Hozzátette: mindezek a biztosításokban is változásokat hoznak. A kártérítés helyett a kármegelőzésen lesz a hangsúly, hiszen az okos megoldásokkal előre látható, mi okozhat majd gondot. „Például egy tűzesetnél, még a tűz elterjedése előtt, már a hőmérséklet növekedése esetén a lakás magától jelez a tűzoltóságnak, így sokkal hamarabb lehet intézkedni, mintha a szomszéd adná le a riasztást” – mondott egy, a jövőben életszerű példát Kaszab Attila. A GPS-technológia fejlődése, valamint az internetre kötött járművek és a közlekedési lámpák pedig lehetővé teszik, hogy ne csak azt lássuk, hol van jelenleg dugó, hanem előre tudni lehet majd, hol várható torlódás.

„Az okos eszközök korában az adatvédelem és információbiztonság kritikus tényezővé válnak, és ezek az új kockázatok új biztosítási lehetőségeket is teremtenek” – emelte ki Kaszab Attila.

0 Tovább

goodnews

blogavatar

Jó és hasznos hírek.

Utolsó kommentek