Növekszik a hosszú távú befektetési célokat szolgáló megtakarítási számlák népszerűsége, mivel az augusztus előtti számlanyitásokhoz kapcsolódó megtakarításokat még nem terheli 6 százalékos egészségügyi hozzájárulás (EHO). A tartós befektetési és tartós megtakarítási számlákat mindenképpen érdemes július végéig megnyitni, mert ebben az esetben akkor sem vonatkozik rájuk a 6 százalékos elvonás, ha a kedvezményt biztosító futamidő lejárta előtt a tulajdonosok felveszik a megtakarítást számláikról – hívja fel a figyelmet a jogszabályok változására az Erste Bank.

Június végén fogadta el az Országgyűlés azt a törvényt, amely szerint augusztus 1-től 6 százalékos egészségügyi hozzájárulást (EHO) kell fizetni a kamatjövedelmek után a 16 százalékos kamatadón felül. Az Erste Bank szerint a törvény átrendezheti a magyarországi befektetési piacot, mert a befektetői figyelem olyan megtakarítási formák felé fordul, melyek az új szabály szerint mentesülnek az elvonás alól. Ilyenek a forint-állampapírok mellett a legalább 80 százalékban forint-állampapírral rendelkező alapok befektetési jegyei, valamint több hosszú távú megtakarítási konstrukció, így a Tartós Befektetési Számla és a Tartós Megtakarítási Betéti Számla is.

A tartós befektetési számlák az új szabályozástól független népszerűségét jelzi, hogy az Erste TBSZ-állománya 2010 és 2012 vége között két és félszeresére, 100 milliárd forint fölé nőtt. A 2013. augusztus 1-től hatályos új törvényi szabályozás hatása is jól érzékelhető: júliusban az Ersténél naponta hatszor-hétszer annyian nyitottak Tartós Befektetési Számlát (TBSZ), mint az első félévben egy átlagos napon.

Az Erste felhívja a figyelmet: érdemes tartós befektetési, vagy megtakarítási számlát nyitni, egyrészt azért, mert az adóváltozás újra ráirányította a figyelmet a hosszabb távú megtakarítások előnyeire, másrészt ha a július 31-ig megnyitott számlákról három éven belül fel is veszik a megtakarítást, akkor sem kell megfizetni a 6 százalékos egészségügyi hozzájárulást.