A Henkel éves közgyűlésén az elsőbbségi részvények utáni osztalék 9 eurócenttel 1,31 euróra történő emelését, míg a törzsrészvények utáni osztalék 1,29 euróra való emelését javasolták a részvényeseknek. Az osztalékfizetési ráta így 30 százalék lehet.

Kasper Rorsted, a Henkel igazgatóságának elnöke, a vállalat 2014-es sikeres teljesítményét értékelte, és a továbbra is kihívásokkal teli piaci környezet ellenére megerősítette a Henkel 2015-re vonatkozó előrejelzéseit. Így az elsőbbségi részvények korrigált hozamának megközelítőleg 10 százalékos növekedésére számít a vállalat vezetése.

Sikeres évet zárt 2014-ben a Henkel

A 2014-es kihívásokkal teli gazdasági környezetre utalva Kasper Rorsted elmondta: „Nagyon elégedettek vagyunk a teljesítményünkkel. Elértük a 2014-re kitűzött pénzügyi céljainkat.” Rorsted kiemelte a 2016-ig tartó stratégia végrehajtásában elért eredményeket, és példákkal illusztrálta, hogyan ért el sikereket a Henkel stratégiai prioritásainak – Outperform, Globalize, Simplify, Inspire – megvalósításában.

Simone Bagel-Trah, a Henkel felügyelőbizottságának és részvényesi bizottságának elnöke megköszönte az igazgatóság és az összes dolgozó 2014-ben tanúsított elkötelezettségét.

Forrás

Megerősített előrejelzések 2015-re vonatkozóan a kihívásokkal teli környezet ellenére

„2015 egy újabb kihívásokkal teli év lesz a Henkel számára. A változékonyság a devizapiacokon megmarad. Arra számítunk, folytatódik az amerikai dollár felértékelődése az euróval szemben, míg a feltörekvő piaci devizák valószínűleg gyengülni fognak. Oroszország és Ukrajna között továbbra is fennálló konfliktus miatt stagnálásra számítunk Kelet-Európában, és további nyomás lehet az orosz gazdaságon és devizán" – utalt Rorsted a nagyfokú piaci bizonytalanságra. 

A nehéz piaci körülmények ellenére Rorsted megerősítette a 2015-re vonatkozó előrejelzéseket. „A 2015-ös pénzügyi év egészére 3 és 5 százalék közötti szerves árbevétel-növekedést várunk. A korrigált árbevétel-arányos megtérülés (EBIT-marzs) esetében 16 százalék körüli értékre, emellett az elsőbbségi részvények korrigált hozamának megközelítőleg 10 százalékos növekedésére számítunk” – jelentette ki Rorsted.

Tekintettel a vállalat üzleti tevékenységére Oroszországban és Ukrajnában, Rorsted hangsúlyozta a két ország fontosságát a Henkel számára. „A konfliktus a két ország között kihat az ott működő vállalatokra, azonban maradunk mindkét országban. Jelentős növekedést értünk el ezekben az országokban, és hiszünk mindkét ország jövőjében" – mondta Rorsted.

A 2015 első negyedévének pénzügyi eredményeit 2015. május 7-én adja ki a Henkel.