Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az agrárszektor rápöröghet a garanciás hitelekre

A továbbiakban a szállítással és raktározással foglalkozó vállalkozások 24,4 milliárd forintos garanciaállományukkal 7,6 százalékos részesedéssel rendelkeztek az első negyedév végén.

Felértékelődhet a készfizető kezességvállalást biztosító garanciatermékek szerepe a termelő vállalkozások számára, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. arra számít, hogy a mezőgazdaság kis- és középvállalkozásai jelentős számban igénylik majd a garancia-konstrukciókat.

A többségi állami tulajdonú Garantiqa Hitelgarancia Zrt. az MTI-hez eljuttatott közleményében rámutat: garanciaállományán belül az agrárszektor cégei számára a növekedésre bőven van tér, az idei márciusi végi 319,66 milliárd forintos teljes állományon belül az agrárium mindössze 1 százalékos részesedéssel, 3,2 milliárd forinttal szerepelt.

0 Tovább

Bővül a Garantiqa szerepe a Növekedési Hitelprogramban 

Öt hónap alatt 1,32 százalékponttal 8,9 százalékra emelkedett az MNB Növekedési Hitelprogramján belül a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kezességvállalásával nyújtott hitelek aránya. A jegybanki hitelprogram második szakaszában leszerződött 738,9 milliárd forintos hitelállományból 66 milliárd forintra vállaltak kezességet, az év hátralévő részében pedig további növekedés várható, részben az agrárfinanszírozás intenzív bővülése miatt.

A Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramjának (NHP) második szakaszában - május végéig - összesen 738,9 milliárd forint hitelösszegre szerződtek a bankok a vállalkozásokkal, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. pedig a teljes összeg 8,9 százalékára, azaz 66 milliárd forintos hitelösszegre vállalt kezességet. Ez egyben azt jelenti, hogy a múlt év végéhez képest 1,32 százalékponttal nőtt a jegybanki hitelprogramon belül a Garantiqa kezességvállalásával nyújtott hitelek aránya - közölte az MFB Csoportba tartozó vállalat.

0 Tovább

Közel 200 ezer élő autóhitel-szerződést érint az elszámolás

Az elszámolás 180-200 ezer élő lakossági devizahiteles autófinanszírozási szerződést érint, ezek összesen körülbelül 300 milliárd forintos tartozást foglalnak magukba. Az elszámolás azonban nem csak a meglévő, hanem már lezárt autófinanszírozási szerződésekre is vonatkozik. Ezekkel együtt - durva becsléssel - 1000 milliárd forint körüli szerződésállományt érint az elszámolás - közölte a Magyar Lízingszövetség.

Minden elszámolásban érintett lízingcég, illetve azok jogutódja a meghatározott, 2015. április 30-i határidőig kiküldi az autóhiteleseknek az elszámolásról szóló levelet - közölte a Magyar Lízingszövetség. Lévai Gábor, a szervezet főtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy a lízingügyleteknél nem kerül sor a devizaalapú szerződések, azaz a tartozások forintosítására.

Az elszámolás azokra a magánszemélyekre vonatkozik, akik 2004. május 1. és 2014. július 26. között kötöttek finanszírozási szerződést, valamint azokra a megszűnt szerződésekre, amelyek bármilyen okból 2009. július 26-a után szűntek meg. A főtitkár az elszámolásról azt mondta: "Az érintett szerződéseknél a korábbi kamatváltoztatások és az alkalmazott árfolyamrés alapján újra kell kalkulálni a tartozást. Ennek alapján a lezárt autófinanszírozási szerződéssel rendelkező ügyfelek pénzt kapnak vissza, akiknek pedig élő szerződésük van, azoknak a tartozása csökken az elszámolás eredményeként".

0 Tovább

Az autóhiteleseknél is hasonló a folyamat, mint a lakáshiteleseknél a forintosítást kivéve

A forintosítást kivéve az autóhitelesek esetében nagyon hasonló az elszámolás folyamata, mint a lakáshiteleseknél - közölte a Magyar Lízingszövetség az MTI megkeresésére.



A lízingszövetség közleménye szerint az elszámolás az autóhitelesek esetében is a magánszemélyek által 2004. május 1. és 2014. július 26. között kötött élő szerződésekre vonatkozik, valamint azokra a megszűnt szerződésekre, amelyek bármilyen okból 2009. július 26-a után szűntek meg.

0 Tovább

Folytatódott a növekedés a Lízingszövetség tagvállalatainál

Növekedéssel zárta a múlt évet a magyarországi lízingpiac. A jegybanki növekedési hitelprogram 103 milliárd forinttal járult hozzá a 453 milliárd forintos finanszírozott összeghez, ez utóbbi 24 százalékos növekedést jelent ez előző évhez képest - derül ki a Magyar Lízingszövetség összesítéséből. A bővülés motorját a vállalkozások, azon belül is a kkv-k jármű- és eszközbeszerzései jelentették, a Lízingszövetség arra számít, hogy a jövőben is a kkv-k húzzák majd a piacot.

Kép: Magyar Lízingszövetség Facebook oldal

A múlt év negyedik negyedében is folytatódott az előző hónapokban látott fejlődés, így stabil növekedést ért el 2014-ben a magyarországi lízingpiac. A Magyar Lízingszövetség adatai szerint a finanszírozott összeg 453 milliárd forintra rúgott tavaly, ami 24 százalékkal haladja meg a 2013-as eredményt. A szerződések száma pedig 10 százalékkal 73 ezerre emelkedett.

0 Tovább

goodnews

blogavatar

Jó és hasznos hírek.

Utolsó kommentek