Az árbevétel 1,2%-kal 4,236 milliárd euróra nőtt (szerves növekedés: +2,3%)

A korrigált üzemi eredmény 3,1%-kal 693 millió euróra nőtt

A korrigált árbevétel-arányos megtérülés (EBIT-marzs) 0,3 százalékponttal 16,4%-ra emelkedett

Az elsőbbségi részvények korrigált hozama (EPS) 6,4%-kal 1,17 euróra nőtt

Erős, 6,7%-os szerves árbevétel-növekedés a fejlődő piacokon

Forrás

„A nehéz gazdasági környezet ellenére a Henkel stabil teljesítményt nyújtott 2014 harmadik negyedévében. Valamennyi üzletágunkban nőtt a szerves árbevétel és tovább nőtt a nyereségesség. Erős szerves árbevétel-növekedés mellett a fejlődő piacok ismét átlagon felüli növekedést értek el. A The Bergquist Company felvásárlása a harmadik negyedévben tovább erősíti majd az Adhesive Technologies üzletág vezető pozícióját. Az év során mintegy 1,7 milliárd eurót fektettünk be mindhárom üzletágba portfóliónk további erősítése céljából.”– mondta Kasper Rorsted, a Henkel igazgatóságának elnöke.

A pénzügyi év hátralévő részére vonatkozó piaci körülményekről nyilatkozva Rorsted hozzátette: „Zajlik az orosz-ukrán konfliktus és állandó a politikai feszültség a Közel-Keleten. Mindent egybevetve a gazdasági kilátások egyre több kihívást tartogatnak. Ebben a nehéz piaci környezetben a gyorsaság és a rugalmasság kiemelten fontosak a siker érdekében. Ezért folytatjuk struktúráink további egyszerűsítését és összehangolását.”

2014-re vonatkozó előrejelzés

Rorsted meghatározta a Henkel 2014-re vonatkozó előrejelzését: „Továbbra is 3 és 5 százalék közötti szerves árbevétel-növekedést várunk. Magasabb értékre módosítottuk a korrigált árbevétel-arányos megtérülésre (EBIT-marzs) vonatkozó előrejelzésünket, így most alig valamivel 16,0 százalék alatti növekedést várunk. Továbbra is az elsőbbségi részvények korrigált hozamának magas, egyszámjegyű növekedésére számítunk.”

Az árbevétel és a nyereség alakulása 2014 harmadik negyedévében

2014 harmadik negyedévében az árbevétel 1,2 százalékkal 4,236 milliárd euróra nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A negatív árfolyamhatások 2,2 százalékos értékével korrigálva az árbevétel-növekedés 3,4 százalékos volt. Az árfolyamhatások és a felvásárlások/befektetésmegszüntetések hatásainak kiszűrése utáni szerves árbevétel-növekedés 2,3 százalékos volt.

A Laundry & Home Care üzletág mérsékelt, 3,5 százalékos szerves árbevétel-növekedést ért el. A Beauty Care üzletág szerves árbevétel-növekedése 0,8 százalékos volt. Az Adhesive Technologies üzletág szerves árbevétele mérsékelten, 2,7-kal nőtt.

Az egyszeri bevételek, egyszeri költségek és átszervezési kiadások hatásának kiszűrésével a korrigált üzemi eredmény 3,1 százalékkal emelkedett, 672 millió euróról 693 millió euróra. Az üzemi eredmény (EBIT) 603 millió euró volt, szemben az előző év azonos negyedévében elért 649 millió euróval.

A korrigált árbevétel-arányos megtérülés (EBIT-marzs) 0,3 százalékponttal 16,4 százalékra nőtt. Az árbevétel-arányos megtérülés 14,2 százalékos volt, szemben a 2013 harmadik negyedévében elért 15,5 százalékkal.

A pénzügyi műveletek eredménye az előző év azonos negyedévében elért -25 millió euróról -11 millió euróra javult 2014 harmadik negyedévében. A pozitív változás elsősorban a nettó kamatpozíció javulásának köszönhető. Ennek oka az elsőbbségi kötvények visszafizetése, valamint a kamatlekötések 2014 márciusában történt lejárata. Az adókulcs 24,0 százalék volt, szemben az előző év azonos negyedévének 24,8 százalékos értékével.

A negyedévi nettó eredmény 450 millió euró volt, szemben az előző év azonos negyedévében elért 469 millió euróval. A 10 millió euró összegű kisebbségi részesedések levonása után a nettó eredmény 440 millió eurót tett ki (2013 azonos negyedévében 458 millió euró volt). A negyedévi adózás utáni korrigált eredmény a kisebbségi részesedések levonása után 6,7 százalékkal, 476 millió euróról 508 millió euróra nőtt. Az elsőbbségi részvények korrigált hozama (EPS) 1,01 euró volt, szemben az előző év azonos negyedévében elért 1,06 euróval. A névleges érték 6,4 százalékkal, 1,10 euróról 1,17 euróra nőtt.

A nettó forgótőke árbevételhez viszonyított aránya 5,6 százalék volt, szemben az előző év azonos időszakában elért 4,5 százalékkal. 2014. szeptember 30-án a Henkel nettó pénzügyi pozíciója 740 millió euró volt, amely 255 millió euró növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.