Közel 5 millió forint értékű beruházásból származó napkollektorok biztosítják az áram és meleg víz egy részét, az élelmiszerek 30-40 százalékát veteményesükben saját maguk termelik meg a Miskolci Autista Alapítványnál. A holisztikus szemléletű terápiás kert pedig az otthonban lakó autista fiatalok életét könnyíti meg. A fenntartható megoldások nemcsak a költségek csökkentésének egy módját, hanem terápiás lehetőségeket és életformát is jelentenek – emelete ki Szalkainé Haraszti Krisztina, az alapítvány vezetője a Föld Napja alkalmából.

Fenntartható megoldások is segítik a napköziként, családi otthonként és fejlesztő iskolaként is működő Miskolci Autista Alapítványt, ahol közel 5 millió forint összegű pályázati pénzből telepített napkollektorok, fenntartható gazdaság, szociális étkeztetés és terápiás kert áll a 65 autista és fogyatékkal élő lakó rendelkezésére.

 

Magyarországon az adatok szerint körülbelül 25 ezer regisztrált, ám becslések szerint ennél jóval több, közel 100 ezer autizmussal élő ember él. A Jaksity György által életre hívott Mosoly Otthon Alapítvány tizenegy anyagi gondokkal küszködő magyarországi autista lakóotthont támogat, köztük a miskolci autista otthont is. Az otthon tavaly 3 594 000 forint értékű támogatásban részesült.

„Az autizmussal élőket ellátó otthonok nehéz anyagi helyzetben vannak, minden olyan hosszú távú, fenntartható megoldásra nyitottak vagyunk, amelyekkel spórolni tudunk az energiával és csökkenteni tudjuk a költségeinket. Szerencsére olyan eszközökre találtunk rá, amelyek terápiás foglalkozásként is hatásosak és a környezetnek is jót tesznek” – emelte ki Szalkainé Haraszti Krisztina, a miskolci otthont működtető alapítvány vezetője.

Az otthon áram- és melegvíz-ellátását részben napelemek biztosítják, saját konyhánkban ennek köszönhetően körülbelül 20 százalékkal csökkentek a kiadások.– tette hozzá a szakember.

Veteményeskertből az asztalra

A Svájci Civil Alap és az Ökotárs Alapítvány segítségével megvalósult, 24 millió forintos költségvetésű Palánta projekt keretében az otthon lakói melegházakban zöldségeket és gyümölcsöket termesztenek, a farmon pedig tojást, húsféléket és például kecsketejet termelnek. Közel 300 főre, a szociális étkeztetés révén idősebb, rászoruló emberekre főznek az otthon konyhájában. Az ehhez szükséges alapanyagok 30-40 százalékát tudják fedezni a helyi gazdaság segítségével.

A Palánta projektnek kettős célja van: a termelésen kívül az autizmussal élők terápiás ellátásában is szerepet játszik. A miskolci otthon területén egy terápiás kert is helyet kapott, ahol speciális környezetet alakítottak ki az autizmussal élők igényeinek megfelelően. Az úgynevezett szenzoros kertek holisztikus szemléletű terápiás lehetőségeket kínálnak: a növényeket specifikus rendszerben telepítették, a szenzoros ingerlés szempontjai szerint, illetve a kertben lehetőség van elvonulásra is.

Szalkainé Haraszti Krisztina a MAA intézményvezetője hozzátette: az otthon működésében fontos szerepet kapnak az olyan fenntartható megoldások, amelyek terápiás célokat is szolgálnak. Erre jó példa, hogy a kert kialakításához értéknövelő újrahasznosítással – az anyag korábbi minőségét legalább megtartó újrahasznosítás – is dolgoztunk. Reméljük, hogy a jövőben egyre több területen tudunk a környezetbarát megoldásokra hagyatkozni.