Világszerte 100 millió, Magyarországon pedig hozzávetőleg 100 ezer ember él autizmussal. Az Autizmus Világnapja alkalmából a Mosoly Otthon Alapítvány arra hívja fel a figyelmet, hogy az autizmus nem betegség, amely gyógyítható, hanem egy állapot, amivel együtt kell élni.

Világszerte összesen mintegy 100 millió ember él autizmussal az amerikai AutismSpeaks.org oldal szerint, Magyarországon pedig - az Autisták Országos Szövetsége adatai alapján - minden századik emberből egy autista, azaz 100 ezer ember érintett. A gyakran értelmi elmaradottsággal is párosuló autizmus első pillantásra talán csekély problémának tűnhet egy könnyebben azonosítható fogyatékossághoz viszonyítva, a vele élők számára azonban mégis nagyon megnehezíti, szinte lehetetlenné teszi a társadalomba történő beilleszkedést. A fogyatékosságok közül napjainkban az autizmus spektrumzavarban érintettek száma növekszik a leggyorsabban.

A Magyarországon 11 autista lakóotthonban 217 autizmussal élő fiatalt támogató Mosoly Otthon Alapítvány az Autizmus Világnapja apropóján arra hívja fel a figyelmet, hogy az autizmus nem egy betegség, amelyet gyógyítani lehet, hanem egy állapot, amelyben segítséget kell nyújtani az érintettnek és családjának.

A Mosoly Otthon Alapítvány által támogatott otthonok az itt lakó fiatalok igényei szerint vannak kialakítva, ezzel megteremtve azt a légkört, amiben az autizmussal élő biztonságban érezheti magát és megfelelő környezetben fejlődhet. Az alapítvány a beérkezett támogatásokat a lakóotthonok fenntartására fordítja, valamint hat helyszínen autista specifikus művészetterápiás programot tart fent és finanszíroz. A Mosoly Otthon Művészeti Program keretén belül ötven autizmussal élő fiatal rajzol heti rendszerességgel.

A művészetterápiás foglalkozásokon született alkotások közül válogatott mintákat és motívumokat az alapítvány saját dizájnmárkája, az Autistic Art egyedi termékein jeleníti meg. Az autizmussal élő fiatalok rajzai hernyóselyem sálakat, kötött pulóvereket és exkluzív noteszeket díszítenek. A dizájntermékek értékesítéséből és az alkotások árveréséből befolyó összegből a lakóotthonokat és a Mosoly Otthon Művészeti Programot támogatják.

Czunyi Zsuzsa, a Mosoly Otthon Alapítvány ügyvezetője elmondta: „Az általunk támogatott lakóotthonok civil fenntartásúak, a kapott állami normatíva mértéke csekély, így nap mint nap a fennmaradásukért küzdenek. Az alapítvány védőhálót jelent ezeknek a szervezeteknek. Ezen túlmenően pedig a MOHA Művészeti Programon keresztül autista specifikus fejlesztést biztosít a bentlakók számára. Ez abban a tekintetben is kiemelten fontos, hogy azok az autisták, akiknek az alkotásai megjelennek egy-egy dizájn terméken, tulajdonképpen a saját ellátásukhoz járulnak hozzá.”

Az Autistic Art termékek elérhetők a márka saját webáruházában (http://shop.autisticart.hu/), ahol az autizmus világnapja alkalmából, április 2-án minden termék 20 százalékos kedvezménnyel vásárolható meg. Egy termék megvásárlásával nem csak mi leszünk gazdagabbak egy divatos, egyedi termékkel, de egyúttal a Mosoly Otthon Alapítvány munkáját is segítjük, hogy jobbá tehessék az autisták életét.