Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tarolnak a traktorok

A magyarországi autópiac épp csak kezd "magához térni", a tágabban vett járműpiac egyik kevésbé ismert szegmense, a traktorértékesítés azonban már erőteljesen bővült az idei első hét hónapban.

A személyautókból az idén január eleje és július vége között mintegy 40 ezer új gépkocsi talált gazdára, ami több mint 20 százalékos növekedés éves szinten, addig az idei első hét havi traktoreladás 71 százalékkal bővült az elmúlt év azonos időszakához képest. 2013 első 7 hónapjában 1874, az idei évben július végéig már 3201 traktort adtak el Magyarországon - derül ki a Magyar Lízingszövetség által közzétett adatokból.

A szövetség statisztikái alapján az úgynevezett lassú traktorok eladása 37 százalékkal nőtt, január és július között 1446 ilyen traktor kelt el, a hagyományos traktorokból pedig 1755 darabot adtak el a kereskedők, szemben az előző év azonos időszakában értékesített 818 traktorral.

0 Tovább

Amikor a fák a ludasak

Az idei nyár szélsőséges időjárása az özönvízszerű esőkkel, erős széllökésekkel és kánikulával nemcsak a szervezetünket, de a vagyontárgyainkat is próbára teheti: a K&H biztosítójánál 2014-ben eddig a magánszemélyek esetében 30 ezer forintos volt az átlagos viharkár, ezzel szemben a vállalkozásoknál már 140 ezer forintra rúgott az összeg. A biztosító szerint érdemes felkészülni a szélsőséges időjárásra, és néhány óvintézkedést megtenni.

Vihar a sláger a biztosítóknál - legalábbis ez derül ki a K&H biztosítójának friss adataiból, amelyek szerint az idén a lakásbiztosításhoz kötött kárrendezések fele volt viharhoz köthető, miközben júniusban és júliusban már a rendezett károk kétharmadában volt a vihar a ludas.

Forrás: Sxc.hu

Bár statisztikák rendszerint a magánszemélyeket ért károkkal foglalkoznak leginkább, ugyanazok a természeti csapások biztosítások híján a vállalkozások esetében is jelentős anyagi veszteséget okozhatnak. A K&H biztosítójánál a vállalkozásokat ért viharkárok esetében 2014-ben eddig már 201 darab kifizetés történt 28,7 millió forint összegben, vagyis az átlagos viharkár meghaladta a 140 ezer forintot. Ezzel szemben a magánszemélyek esetében az idén 2800 viharkárt rendeztek a biztosító szakemberei közel 80 millió forint értékben, így az átlagkár 30 ezer forint volt. A K&H biztosítója szerint nem árt néhány dolgot szem előtt tartanunk, hogy megelőzzük a kárt, legyen szó autóról, lakásról, kertről, magánszemélyről vagy vállalkozásról.

0 Tovább

Pénztár = pénzgyár

Nagyon jó félévet zártak a Stabilitás Pénztárszövetséghez tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak. Összesített vagyonuk 971 milliárd forintot tett ki június végén, ami negyedéves összevetésben 5 százalékos, éves szinten pedig 12 százalékos növekedést jelent. Az egy tagra eső vagyon március végéhez képest szintén 5 százalékkal 888 ezer forintra nőtt, éves összevetésben azonban 16 százalékkal emelkedett.

Fokozták a tempót a Stabilitás Pénztárszövetséghez tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak a második negyedévben. Június végén 971 milliárd forintos összvagyonnal rendelkeztek, szemben az első negyedév végére elért 925 milliárd forinttal, vagyis három hónap alatt 5 százalékkal növekedett az összvagyon. „Éves összevetésben még jobban látszik az önkéntes pénztárak kiváló teljesítménye: 2013 június végén a stabilitásos önkéntes kasszák összvagyona 866 milliárd forint volt, ehhez képest a 2014 június végén elért 971 milliárdos vagyon 12 százalékos bővülésnek felel meg. Ez magasan az infláció feletti érték, azaz az összvagyon reálértéken is jelentősen bővült” – mondta Lehoczky László, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke.

16 százalék…

Június végén az önkéntes pénztárak egy főre vetített vagyona 888,6 ezer forint volt, ez az egy évvel korábbi 766 ezer forintot 16 százalékkal haladja meg. Negyedéves szinten pedig 5 százalékkal nőtt az egy főre jutó vagyon. „Ez a bővülés azt mutatja, hogy az önkéntes pénztárak sikeresek tudnak lenni a mostani alacsony kamatkörnyezetben is” – emelte ki Lehoczky László.

A 16 százalékos vagyongyarapodás jelentőségét jelzi, hogy ez négyszerese a lakossági forintbetétek tavaly júniusi 3,71 százalékos átlagos piaci kamatának, és nyolcszorosa az idén júniusi 1,77 százalékos átlagos lakossági betéti kamatnak.
Az impozáns vagyongyarapodás mellett további kedvező fejlemény, hogy megállt az önkéntes pénztárak taglétszámának csökkenése. Negyedéves összevetésben változatlan maradt a létszám: jelenleg közel 1,1 millió tagja van a szövetséghez tartozó pénztáraknak. A Stabilitás abban bízik, hogy a jövőben emelkedni fog a tagok létszáma, ennek érdekében a Pénztárszövetség munkájában még nagyobb hangsúlyt kap az önkéntes pénztárakban rejlő lehetőségek népszerűsítése.

A Stabilitás Pénztárszövetség meggyőződése, hogy az öngondoskodás ideális formája az önkéntes pénztár, mert

- alacsony a befizetésekből levont költséghányad

- adókedvezménnyel ösztönzi az állam az egyéni megtakarításokat;

- a munkáltató hozzájárulás és támogatás formájában is kiegészítheti az egyén megtakarításait

- a megtermelt hozam a tagok részére kamatadó mentességet élvez.

Mindezekhez az előnyökhöz hozzájárul a pénztári konstrukció rugalmassága, amely egyebek mellett azt is jelenti, hogy felfüggeszthetőek a befizetések, 10 év után pedig adómentesen felvehető a hozam, és a megtakarítás időtartama alatt tagi kölcsön formájában átmeneti anyagi segítséget is igényelhetnek a tagok.
„A korábbi időszakban és a második negyedévben elért teljesítmény is meggyőző érv az önkéntes nyugdíjpénztárak mellett. Különösen fontos, hogy a fiatalok, elsősorban a 25-40 évesek, felismerjék a hosszú távú öngondoskodás fontosságát, ezen belül pedig tisztában legyenek az önkéntes nyugdíjpénztárakban rejlő kiváló lehetőségekkel. Természetesen az idősebb korosztály számára is jó alternatívát jelentenek az önkéntes kasszák, számukra elsősorban a nyugdíjazás után nyújtott járadékszolgáltatás lehet az egyik leghasznosabb megoldás” – fogalmazott Lehoczky László.

A már meglévő tagok bíznak az önkéntes pénztárakban, ezt az is mutatja, hogy az egyéni befizetések összege az elmúlt negyedévekhez hasonlóan 2014 második negyedévében is meghaladta a munkáltatói hozzájárulásokat. A tagok közel 12 milliárd forintot fizettek be a pénztárakba, míg a munkáltatóktól 9,2 milliárd forint érkezett a második negyedév során.

Egészségkasszák is jól vannak

A Stabilitás Pénztárszövetséggel együttműködő egészségpénztárak stabil teljesítménnyel zárták a második negyedévet. Június végén több mint 42 milliárd forintos vagyonnal rendelkeztek, ami 1,4 százalékos növekedést jelent az előző negyedév végéhez képest. A taglétszám minimálisan emelkedett: míg március végén 722 ezer tagja volt a Stabilitással együttműködő egészségkasszáknak, addig június végére több mint 5 ezer taggal bővült a tábor.

A második negyedév során az egészségpénztári tagok összesen 1,8 millió alkalommal vettek igénybe a kasszák által finanszírozott szolgáltatást, összesen közel 9,5 milliárd forint értékben. Egy alkalom átlagosan 5263 forintba került, ami 2,2 százalékkal haladja meg az első negyedévben mért átlagot. Lehoczky László az egészségpénztári eredményekről szólva elmondta: „Az igénybe vett szolgáltatások és az egészségpénztári kifizetések összevetéséből egyértelműen látszik, hogy az egészségpénztári szolgáltatások népszerűek a tagok körében. A taglétszám és a vagyon alakulásából ezek alapján az egészségpénztárak stabil teljesítménye rajzolódik ki”. A Stabilitás Pénztárszövetség arra számít, hogy a jövőben egyre többen ismerik majd fel az egészségpénztári szolgáltatások előnyeit. A gazdasági fellendüléssel párhuzamosan a munkáltatók és a munkavállalók pénzügyi mozgástere is növekedhet, így a jövőben az egészségpénztári tagok száma is emelkedhet.

0 Tovább

Hogy bankolunk mi?

Egyre népszerűbb az internetes bankolás a kelet-közép-európai országokban. Magyarországon a 2010-es 12 százalékról 27 százalékra nőtt az online banki megoldásokat használó ügyfelek aránya. A csehek vezetik a listát, az ottani ügyfelek kétharmada intézi pénzügyeit az interneten keresztül - derül ki az Erste Group régiós felméréséből.

A nemzetközi trendeknek megfelelően a régióban is emelkedik a pénzügyeiket elektronikusan intéző banki ügyfelek aránya - derül ki az Erste Group Horvátországban, Ausztriában, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában, Csehországban és Magyarországon a 15-65 év közötti, bankkapcsolattal rendelkező lakosok körében végzett friss felméréséből.

0 Tovább

Az őzikék tehetnek keresztbe

Augusztusban az őzek párzási időszaka, az őszi hónapokban pedig a mozgékonyabbá váló állatok miatt növekszik a vadbalesetek kockázata az utakon.

Júliusban és augusztusban tart az őzek nászidőszaka, más szóval az őzüzekedés. A párzási időszakban az utakra ugró állatok komoly kockázatot jelenthetnek a sofőröknek, ezért fokozott óvatossággal kell közlekedni az erdő mellett vezető közutakon. Az őszi hónapok során is elkel az óvatosság, hiszen ilyenkor egyre mozgékonyabbá válnak a vadak.

Forrás: Sxc.hu

A vadak okozta balesetek esetében a casco biztosítás nyújt fedezetet a sofőrnek. A K&H biztosítójának statisztikái szerint bár viszonylag ritkák a vadbalesetek, a kárösszeg azért jelentős lehet, hiszen egy több 100 kilós állat komoly kárt képes okozni az autókban. Az elmúlt öt év során a K&H biztosítója összesen 33 vadbalesetre több mint 15 millió forintot fizetett ki casco biztosítások alapján, az egy vadbalesetre kifizetett összeg pedig átlagosan közel 460 ezer forint volt - mondta Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese.

0 Tovább

goodnews

blogavatar

Jó és hasznos hírek.

Utolsó kommentek